VUB-studente vast in Turkije omwille van oude Facebookpost

© PhotoNews
| Campus Etterbeek Vrije Universiteit Brussel (VUB)

Guslum Cetinkaya, een rechtenstudente aan de VUB, werd veertig dagen vastgehouden in een Turkse cel omwille van enkele oude Facebookberichten. Daarin had ze het over het lot van de Koerden in Turkije. Intussen mag Cetinkaya het land nog altijd niet verlaten. De VUB wil het officiële onderzoek afwachten. "Als het gaat over vrije meningsuiting, staat de zaak wel hoog op onze hiërarchie van waarden."

De Belgisch-Turkse Cetinkaya (27) reisde in juli met haar ouders naar Turkije, maar werd aan de grens met Bulgarije gecontroleerd en opgepakt. Zij stond in Turkije blijkbaar geseind omwille van enkele Facebookposts van vier jaar geleden. In de Facebookberichten had Cetinkaya het opgenomen voor de Koerden in Turkije.

In totaal moest de studente veertig dagen in een Turkse cel blijven. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Intussen mag zij het land nog altijd niet verlaten.

Vrije mening

Eigenlijk moet Cetinkaya nog enkele herexamens afleggen aan de VUB. De universiteit vernam het nieuws zelf pas maandagochtend.

"De herexamens kunnen uitgesteld worden door een situatie van overmacht", zegt vicerector Jan Danckaert aan BRUZZ. "Als de situatie nog maanden aansleept, zitten we uiteraard met een ander verhaal. Momenteel hebben we nog te weinig zicht op het onderzoek, maar mocht het inderdaad alleen gaan over het recht op vrije meningsuiting, dan neemt de VUB dat heel ernstig. Voor ons staat vrijheid van mening erg hoog op de hiërarchie van waarden."

De VUB hoopt vooral dat de overheid de zaak opvolgt. "Als universiteit hebben we weinig middelen om druk uit te oefenen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?