Wachttijd Raad van State gemiddeld 2 jaar

© Google Maps
| De Raad van State.

Een proces bij de Raad van State duurt in ons land gemiddeld 2 jaar, meldt De Tijd. Nederlandstalige zaken halen het gemiddelde fors omhoog.

De cijfers werden opgevraagd door senator Benjamin Dalle (CD&V) bij minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). Wanneer iemand een procedure opstart bij de Raad van STate, duurt het gemiddeld 2 jaar voor er een uitspraak is. In Nederlandstalige zaken is dat gemiddelde 27,5 maanden, terwijl Franstalige zaken zo'n 5 maanden minder tijd in beslag nemen.

Toch is het aantal Nederlandstalige zaken fors afgenomen omdat zaken zoals een beroep tegen een bouwvergunning al tien jaar worden behandeld door de Vlaamse rechtscolleges. Die nemen jaarlijks een zo'n 1.000 zaken voor hun rekening die dus niet langer bij de Raad van State terechtkomen. In 2017 werden 1.269 procedures opgestart bij de Raad van State, tegenover 1.639 in 2013. De werklast is dus gedaald, maar de wachttijd voor burgers en ondernemingen is daardoor niet verminderd.

Voorrang voor beroepen

De Raad van State is er wanneer burgers of ondernemingen protest willen indienen tegen ruimtelijke uitvoeringsplannen of om overheidsplannen of administratieve besluiten te betwisten. 

De Raad van State stelt dat er naast de ‘normale’ annulatieberoepen ook zaken behandeld moeten worden die bij voorrang en via versnelde procedure lopen. Die worden in enkele dagen afgehandeld, maar dat beïnvloedt wel de wachttijd voor andere hangende zaken.

Bovendien kreeg de Raad van State de jongste jaren nieuwe bevoegdheden en zijn de ingediende zaken complexer. Het aantal magistraten en juridische medewerkers is bovendien afgenomen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?