Zorginstellingen en artsen vrijgesproken voor dood meisje

© PhotoNews
| Politiebewaking in het justitiepaleis.

De Brusselse correctionele rechtbank heeft midden juli de Cliniques universitaires Saint-Luc, het Centre Médical Maritime en twee artsen vrijgesproken. Ze werden vervolgd voor onvrijwillige doodslag door gebrek aan voorzorg als gevolg van een foute diagnose bij de dood van een meisje in juli 2011. De ouders van de 14-jarige, die overleed aan een acute buikvliesontsteking, overwegen in beroep te gaan, meldt de krant La Dernière Heure dinsdag.

Het meisje kreeg 's nachts hevige buikpijn en moest overgegeven. Een opgeroepen arts had de ouders aangeraden naar de spoedafdeling te gaan, omdat hij een blindedarmontsteking vermoedde. In de Cliniques Universitaires Saint-Luc werd Imane J. onderzocht door een eerstejaars assistent-arts. Die stuurde haar terug naar huis en raadde de ouders aan haar Fortimel, Motilium en Dafalgan toe te dienen.

Toen haar toestand verergde, belden de ouders opnieuw een huisarts, een tweedejaars-assistent, die haar een ziekenbriefje voor drie dagen gaf. Uiteindelijk werd het meisje naar een ander ziekenhuis vervoerd, waar ze overleed aan de gevolgen van een laattijdig vastgestelde acute buikvliesontsteking.

De rechtbank oordeelde volgens de krant dat de foute diagnose door elke jonge arts gesteld had kunnen worden. Dat de omkadering van de artsen in opleiding in de twee ziekenhuizen onvoldoende geweest zou zijn, is volgens de rechter niet af te leiden uit het dossier of de debatten.

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?