Nieuwe kindertoeslag: Vandeurzen dient Goeman van antwoord

© elke van oost
| "Ik hoop dat ouders zich niet zullen moeten aansluiten bij twee kinderbijslagfondsen tegelijkertijd", aldus Goeman.

Hannelore Goeman (SP.A) stelt zich vragen bij de praktische uitwerking van de Vlaamse toeslag die ouders krijgen voor kinderen in een niet-inkomstgerelateerde Nederlandstalige crèche of kleuterschool. Maar voor Vlaams minister van Volksgezondheid, Welzijn en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) is de nieuwe regeling wél duidelijk.

Voor Brussels Parlementslid Hannelore Goeman is het nog onduidelijk of in januari alle Brusselse ouders met een kind in het Nederlandstalig onderwijs automatisch die Vlaamse participatietoeslag zullen ontvangen.

“Brusselse ouders die bij een Vlaams bijslagfonds zitten, zullen die vergoeding wel automatisch krijgen. Maar hoe zit het met ouders die momenteel nog bij een ander bijslagfonds zitten? Ik hoop dat die ouders zich niet zullen moeten aansluiten bij twee kinderbijslagfondsen tegelijkertijd, om zo de participatietoeslag te kunnen krijgen”, aldus Goeman. “Dat zou een enorme administratieve rompslomp betekenen.”

Geen duidelijk antwoord

Goeman vroeg in de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscomissie al twee keer om de praktische uitwerking concreet te maken, maar kreeg tot op vandaag nog geen duidelijk antwoord.

Ook de toekenning van de kleutertoeslag is volgens haar nog niet helder. “De uitbetaling van de kleutertoeslag hangt af van de aanwezigheid van de kleuter op school. Zijn Nederlandstalige scholen in Brussel wel voorbereid op het feit dat ze aanwezigheden moeten bijhouden, zodat de Vlaamse gemeenschap kan weten of ouders al dan niet recht hebben op dat supplement? Een kleuter moet voldoende aanwezig zijn, maar hoe vaak is dat exact?”, aldus Goeman.

Of toch?

Voor bevoegd Vlaams minister van Volksgezondheid, Welzijn en Gezin Jo Vandeurzen is de regeling omtrent de nieuwe toeslag wel duidelijk. Een kind dat nog geen drie jaar is op 31 december 2018 moet minstens 100 halve dagen aanwezig zijn om recht te hebben op de toeslag.

Voor een kind dat op die datum drie jaar is, geldt een minimum van 150 halve dagen. Kinderen die op 31 december dit jaar vier jaar oud zijn, moeten minstens 185 halve dagen naar school gaan. Dat laat het kabinet van minister Vandeurzen weten aan BRUZZ.

En wat met Brusselse ouders die niet bij een Vlaams bijslagfonds zitten? "Als kinderen Nederlandstalig onderwijs volgen, moeten ze aansluiten bij een Vlaamse uitbetalingsactor om de kleutertoeslag te kunnen krijgen", klinkt het.

"Indien zij dat niet zelf doen, doet Kind en Gezin via de registers van onderwijs een check of er kinderen in deze registers zitten, die niet gekend zijn bij een Vlaamse uitbetalingsactor."

Wanneer dat het geval is, wordt er doorverwezen naar de VUTG, het Vlaams Agentschap voor de Uitbetaling van de Toelagen in het kader van het Gezinsbeleid. "Dat zal de keuzemogelijkheid voor een uitbetalingsactor aanbieden aan de ouders. Het publiek fonds zal de betaling verzekeren indien de ouder geen keuze maakt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?