Sint-Joost maakt straat Nederlandstalige school twee maanden autovrij

© Saskia Vanderstichele
| In 2015 werd Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) nog door burgemeester Emir Kir (PS) zelf rondgeleid in basisschool Sint-Joost-aan-Zee (archiefbeeld)

Voor minstens twee maanden zal Sint-Joost 's ochtends tussen 8 en 9 uur het stuk straat afsluiten waar de Nederlandstalige basisschool Sint-Joost-aan-Zee huist. De gemeente zegt zo de impact van luchtvervuiling door autoverkeer te willen beperken. De maatregel geldt in eerste instantie tot eind oktober.

Ten vroegste op 9 juni, of anders ten laatste bij het begin van het nieuwe schooljaar, sluit Sint-Joost 's ochtends tussen 8 en 9 uur het stuk van de Grensstraat waar de school Sint-Joost-aan-Zee huist, de Nederlandstalige basisschool van de gemeente. Concreet is dat het stukje straat tussen de Tiberghienstraat en de Molenstraat.

Een recent onderzoek van Greenpeace bracht de gemeente op het idee, zegt burgemeester Emir Kir (PS) in Le Soir. Uit dat onderzoek bleek dat de luchtkwaliteit in en rond scholen in de stad vaak barslecht is.

Enkel voor Nederlandstaligen

Volgens Kir heeft de studie geleid tot een bewustwording voor het probleem bij de ouders en de gemeente. Waarom de maatregel initieel enkel geldt voor de Nederlandstalige basisschool is niet meteen duidelijk. Mogelijk speelt mee dat het probleem van de luchtkwaliteit sterk leeft bij Nederlandstalige ouders in Brussel.

De maatregel wordt na de proefperiode geëvalueerd en indien positief ook uitgebreid naar de Franstalige scholen Arc-en-Ciel en Joseph Delclef.

Vrijdag houdt de school een infobijeenkomst voor de ouders, ook op de website van de gemeente zal de beslissing worden gecommuniceerd. De gemeente zegt ook te werken aan een plan voor zone 30's.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?