Een op drie plekken voor jeugd heeft geen schone lucht

© PhotoNews
| Smogalarm in Brussel.

Hoe ernstig is het gesteld met de lucht die kinderen op school, in de opvang of tijdens het sporten inademen? Op ongeveer een derde van alle locaties voor Vlaamse jeugd is de situatie zorgwekkend. Dat berekende burgerorganisatie stRaten-generaal en schrijft De Morgen vandaag.

Aan de hand van officiële Vlaamse gegevens over de luchtkwaliteit heeft burgerbeweging stRaten-Generaal het volledige landschap aan gevoelige bestemmingen voor kinderen geanalyseerd: scholen, crèches, buitenschoolse opvangplekken en sportvelden.

Al die plaatsen (meer dan 22.000) werden opgedeeld volgens blootstelling aan stikstofdioxide (NO2). Volgens de analyse van stRaten-generaal bevindt zo'n 35 procent van kleuter- en lagere scholen zich op een locatie met slechte luchtkwaliteit. Voor secundaire scholen valt de balans met 48 procent wat slechter uit.

Mildere cijfers dan Greenpeace

De cijfers zijn evenwel iets milder dan het rapport dat Luchtzaak-partner en milieuorganisatie Greenpeace eerder deze maand verspreidde. Dat maakte gewag van 61 procent van de scholen met slechte luchtkwaliteit.

Dat verschil kan te wijten zijn aan de vrijwillige deelname van scholen, een zogenaamde 'sample bias'. De analyse richt zich daarnaast op andere plaatsen waarover cijfers tot nu toe onbekend waren. Bij crèches en buitenschoolse opvangplaatsen bijvoorbeeld gaat het over respectievelijk 35 procent en 33 procent.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?