VGC-speelpleinen klaar voor meer dan 12.000 kinderen

JC
© BRUZZ
02/07/2018

Op de eerste dag van de zomervakantie gaat ook de speelpleinwerking van de VGC opnieuw van start. Negen weken lang kunnen kinderen van 3 tot 15 jaar terecht op een van de 28 speelpleinen in het gewest.

De speelpleinwerking kreeg in 2015 een grondige makeover. Die valt sindsdien niet meer onder het jeugdbeleid, maar werd een onderwijskwestie. De VGC-speelpleinen werden ook telkens gekoppeld aan een Nederlandstalige school. Vier jaar geleden oogstte die overheveling felle kritiek. Vooral het feit dat 80 procent van de plaatsen voorbehouden werd voor leerlingen uit de gekoppelde school, schoot critici in het verkeerde keelgat.

Maar de speelpleinen lijken niet te lijden onder de politieke verschuivingen. Sinds de hervorming is het aantal beschikbare plaatsen geleidelijk aan blijven groeien. Er zijn al tien nieuwe locaties bijgekomen, wat neerkomt op zo’n 6.000 extra plaatsen.

Amper nog plaatsen over voor kleuters

Toch is dat nog steeds niet voldoende. De speelpleinen zitten nog niet helemaal vol, maar op deze eerste zomervakantiedag is nog maar voor 17 procent van de speelpleinen een plaatsje beschikbaar. Vooral voor kleuters zijn de speelpleinen enorm in trek. Alle speelpleinen voor kinderen tussen 3 en 6 jaar zitten nu al helemaal vol.

“Dat zien we elk jaar” zegt Piet Vervaecke, directeur van het onderwijscentrum. “We proberen daar wel op te anticiperen, maar we hebben uiteraard niet de mogelijkheden of de mankracht om ongelimiteerd speelpleinen te organiseren. Nu willen we vooral goed opvolgen of iedereen die zich inschreef effectief komt. Zo niet kunnen we de mensen op de wachtlijst gelukkig maken.”

Blinde vlekken

Na 4 jaar blijven er ook nog een aantal blinde vlekken op de kaart van Brussel. Zo zijn er deze zomer geen VGC-speelpleinen in zeven van de Brusselse gemeenten: Elsene, Oudergem, Sint-Gillis, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe, Vorst en Watermaal-Bosvoorde moeten het allemaal zonder speelpleinwerking stellen. “Er is inderdaad niet in elke gemeente een speelpleinwerking, maar dat is ook niet onze prioriteit. We hebben vooral gekeken waar de nood het hoogst is, en we letten erop dat voor elke Brusselaar een speelplein in de buurt is."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jongeren , speelpleinwerking

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni