Vlaamse regering verlengt compensatieregeling in kinderopvang

© Elke Van Oost

Vlaams minister van Gezin Wouter Beke (CD&V) verlengt de compensatieregeling voor kinderopvanglocaties in Vlaanderen die inkomstenverlies lijden omdat ze vanwege de coronacrisis dicht moeten of omdat er door quarantaine minder kinderen komen. Dat laat hij zondagochtend weten. De regeling geldt ook voor de Nederlandstalige crèches in Brussel.

Net als de voorgaande jaren kunnen de kinderopvanglocaties maandelijks een compensatie aanvragen. De regeling van december wordt verlengd. Dat betekent dat ouders die hun kinderen niet naar de opvang brengen - vanwege isolatie/quarantaine van het kind of een gezinslid of voor de buitenschoolse opvang wegens verplicht telewerk - niet hoeven te betalen en er worden ook geen respijtdagen afgetrokken. De compensatieregeling geldt tot maart en zal nadien opnieuw geëvalueerd worden. Vlaanderen trekt hiervoor 8,2 miljoen euro uit.

In 2020 en 2021 werden al respectievelijk 129,4 en 53,3 miljoen euro aan compensaties uitbetaald, goed voor een totaal van bijna 183 miljoen euro. De Vlaamse regering besliste eind 2021 ook al dat de kinderopvanglocaties subsidies kunnen aanvragen voor de aankoop van zelftesten en voor ventilatiemaatregelen, zoals CO2-meters.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?