11.000 betogers voor een beter klimaat

Updated: 14-02-2019 - 12:03

De klimaatspijbelaars betogen al voor de zesde week op rij. Na een uitstap naar Leuven vorige week trekt de stoet vandaag opnieuw door Brussel. Ook studenten van het hoger onderwijs stappen mee. Volgens de Brusselse politie stappen er 11.000 scholieren en studenten mee. Dat is minder dan verwacht, want Anuna De Wever hoopte eerder vandaag nog op 20.000 betogers.

De klimaatspijbelaars verzamelen voor de zesde week op rij aan het Noordstation.

De stoet trekt zich opnieuw op gang aan het Noordstation, daar is om 10.30 uur afgesproken. Van daar trekt de stoet naar het Zuidstation, daar zouden de betogers rond 12.30 uur moeten aankomen.

Voor de eerste keer hebben ook de studenten van hogescholen en universiteiten actief opgeroepen om deel te nemen aan de wekelijkse klimaatbetoging. Onder andere de Leuvense studentenkoepel LOKO heeft dat gedaan. Een deel van de Leuvense studenten is bovendien met de fiets gekomen zegt LOKO-voorzitter Kenny Van Minsel in De Standaard. Ook Lana Van den Heuvel van LOKO loopt mee in de stoet. "Dat wij meedoen aan dit protest is logisch: wij proberen KU Leuven-evenementen altijd al zo duurzaam mogelijk te organiseren."

De stoet is op het vooropgestelde uur vertrokken richting Zuidstation. De sfeer zit er opnieuw goed in. Vaste klimaatslogans als "on est plus chaud que le climat" worden net als tijdens de vorige betogingen luid gescandeerd.

'Steun van alle generaties'

De studenten uit het Hoger Onderwijs zijn vol goede moed aan hun eerste klimaatbetoging begonnen. "Ik wil dat de politici samenkomen met wetenschappers en dat zij een oplossing zoeken," zegt een studente aan de Hogeschool Thomas More in Mechelen. "Het is niet aan ons, studenten, om een oplossing te vinden maar de steun van alle generaties is wel nodig."

14 oktober 2019: start van de zesde opeenvolgende mars van Youth for Climate voor meer politieke daadkracht inzake klimaatverandering
© Camille Gonzalez-BRUZZ

"Al de studenten motiveren mij om mee te betogen," zegt Lieve van de LUCA School of Arts. "Ik wil zeker een verandering van het klimaatbeleid, er kan altijd iets verbeterd worden en dat moet de politici beginnen te begrijpen."

Ook de studenten van de ULB vervoegen straks nog de betoging van de klimaatspijbelaars. Zij zijn vanop hun campus aan de Pleinlaan vertrokken en komen later aansluiten op het parcours van de betoging.

Minder krachtig signaal

Voor studenten uit het Hoger onderwijs, zonder leerplicht, is de deelname aan een betoging wat makkelijker dan voor middelbare scholieren, die wel nog leerplicht hebben. Wordt het signaal daar niet net minder sterk door? Volgens Lena, een studente rechten aan de VUB is dat niet het geval. "Ik heb niet het gevoel dat het signaal minder krachtig is geworden. De middelbare scholieren zijn al weken diegene die voor het klimaat vechten, dat gaat niet veranderen nu wij er ook zijn."

Youth for Climate op 14 februari 2019: ook studenten van de KU Leuven lopen mee
© Camille Gonzalez-BRUZZ

Ook de middelbare scholieren zijn het daar niet mee eens. Dat zegt Jana van het Atheneum van Moortsel: "Ik doe dit voor het klimaat. Leerplicht of geen leerplicht niets houdt mij tegen. Ik doe al voor de vierde keer mee en dat is nodig omdat de politici ons signaal duidelijk niet krijgen."

Geen studentikoze vertoning

Het aansluiten van de studenten hoger onderwijs heeft niet voor studentikoze taferelen gezorgd. Net als op de vorige betogingen is er wel heel wat muziek en er wordt gezongen en geroepen. Maar verder is het relatief kalm gebleven in de stoet.

Hedebouw aanwezig op betoging

Raoul Hedebouw (PVDA) is aanwezig op de zesde klimaatbetoging. "We gaan aan mevrouw Marghem (MR) laten horen dat we nog niet klaar zijn met dit gevecht." Hij scandeerde ook mee met de slogans van de klimaatspijbelaars.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?