150 Brusselse klimaatactivisten roepen VN op om fossiele brandstoffen te verbieden

© Belga
17/09/2023

Aan het Europakruispunt in Brussel hebben zondagmiddag zowat 150 klimaatactivisten verzameld om de Verenigde Naties op te roepen een vuist te maken tegen verdere investeringen in fossiele brandstoffen, waar woensdag een belangrijke VN-top over plaatsvindt. De betoging, georganiseerd door Rise For Climate Belgium, maakt deel uit van een gelijktijdige internationale mobilisatie in een zestigtal landen.

"Het hele weekend wordt in zestig landen gemobiliseerd om een einde te maken aan de investeringen in fossiele brandstoffen", duidt klimaatactiviste Karen Naessens. "Wereldwijd wordt er nog 700.000 miljard euro subsidies gegeven aan fossiele brandstoffen, in ons land alleen gaat het om 13 miljard."

De activisten pleiten voor een dringend einde aan deze investeringen. "Er moet zo snel mogelijk een einde komen aan deze investeringen, op een sociaal rechtvaardige manier", zegt Naessens. Om dat te doen moeten tegelijkertijd meer investeringen gedaan worden in duurzame energiealternatieven. Ook moeten grote vervuilende multinationals ter verantwoording geroepen worden voor de vervuiling die ze achterlaten.

"Vandaag heerst er straffeloosheid op dat vlak." Woensdag is er een belangrijke VN-top in New York over de zaak. Zondag vond al een betoging in New York plaats en tegelijkertijd werd in meer dan zestig landen gemobiliseerd om de VN ertoe te overhalen de investeringen in fossiele brandstoffen aan banden te leggen. "Dat gaat over meer dan 3.800 klimaatverenigingen en -organisaties die zondag mee mobiliseren", zegt Naessens.

Toch kan het volgens Naessens nog lang duren voordat fossiele brandstoffen daadwerkelijk in onbruik geraken. "We mogen ons geen illusies maken", aldus Naessens. Mocht de VN-top woensdag een succesvolle afloop kennen voor de activisten, "zelf dan heeft een VN-resolutie nog een lange weg af te leggen voor ze in Europese en nationale wetgeving omgezet kan worden. Wij blijven in ieder geval mobiliseren."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni