© Ivan Put | Sarah Vanden Bremt deed mee aan de eerste Zero Afval Challenge (archiefbeeld)

200 huishoudens proberen hun witte vuilniszak te verkleinen

Sara De Sloover
© BRUZZ
24/01/2020

Leefmilieu Brussel heeft de deelnemers gekozen voor de tweede editie van haar Zero Afval Challenge. Tweehonderd huishoudens worden acht maanden lang begeleid om hun restafvalberg zo veel mogelijk te doen krimpen. De deelnemers van de eerste editie slaagden erin hun witte zak met gemiddeld 30 procent te doen slinken.

De totaal opgehaalde hoeveelheid restafval in Brussel is in 2018 met ongeveer 3,3 procent gestegen tegenover 2017, ontdekte BRUZZ onlangs. En dat terwijl onze hoeveelheid restafval beperken dringend nodig is om de klimaatverandering te helpen tegengaan. Hoewel tegen dit jaar nog maar maximaal de helft van alle Brusselse huisvuil in de witte zak zou mogen belanden, ging daar in 2018 nog ruim twee derde in.

Om inwoners bewust te maken van de afvalproblematiek, riep gewestelijk milieuagentschap Leefmilieu Brussel vorig jaar de Zero Afval Challenge in het leven. Dertig deelnemende Brusselse huishoudens slaagden erin om hun al beperkte hoeveelheid restafval nog verder te doen krimpen. Tot maar een kwart van wat de Brusselaar gemiddeld wegkiepert.

De Zero Afval Challenge van Net Brussel in 2019
© Peter Dhondt-BRUZZ

"Net als de meeste deelnemers was ik al heel bewust met mijn afvalberg bezig", getuigde een deelneemster aan de eerste Challenge bij BRUZZ. "Ik ben begonnen met kleine veranderingen, zoals textielzakjes kopen om boodschappen te doen, of geen materiële dingen maar activiteiten cadeau doen aan vrienden."

Als elke Brusselaar zo bewust zou omspringen met wat hij of zij in de witte zak kiepert, becijferde Leefmilieu Brussel, zou de verbrandingsoven jaarlijks nog maar 50.000 ton vuilnis hoeven verbranden, in plaats van gemiddeld 202.300 ton zoals de voorbije jaren.

Witte zak wegen

Leefmilieu Brussel kreeg voor de tweede editie van de Challenge 253 kandidaturen binnen. Groepen vrienden, collega’s of buren konden dit keer ook samen inschrijven. 172 huishoudens en acht grotere groepen van in totaal 29 huishoudens werden geselecteerd, waardoor in totaal 574 mensen meedoen.

Zij moeten vanaf midden februari elke week hun witte zak(ken) wegen, en komen tot oktober drie keer samen. Elke twee weken krijgen ze een ludieke uitdaging in de mailbox. Meedoen aan minstens drie thema-ateliers, rondleidingen of workshops rond zero waste is verplicht, maar in totaal kan wie deelneemt gratis een 20-tal ateliers bijwonen.

Een op de vijf deelnemers is deze keer Nederlandstalig. De deelnemers komen van over het hele gewest, met de grootste aantallen uit Brussel-Stad (23 huishoudens), Sint-Pieters-Woluwe (17), Elsene (16) en Schaarbeek (15). De deelnemers zijn ook divers wat hun woonsituatie betreft : van samenhuizers en koppels met of zonder kinderen tot eenoudergezinnen en singles.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, zero afval, Zero Afval Challenge, Leefmilieu Brussel, witte zak, zero waste

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni