| Een berg witte restafvalzakken blijven liggen vanwege een staking bij de vuilnisophalers (archiefbeeld)

De hoeveelheid buitengezet restafval in het Brussels gewest is in 2018 gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers die BRUZZ opvroeg bij gewestelijk agentschap Net Brussel. Ondanks een daling in 2017 slaagt de Brusselaar er niet in om de hoeveelheid afval in zijn witte zakken verder in te perken.

De gegevens van gewestelijk netheidsagentschap Net Brussel slaan op de afgelopen vijf jaar.

Het aantal ton ingezameld restafval via de witte zak schommelde de afgelopen vijf jaar, met een uitschieter in 2016. Het jaar daarop leek de kentering ingezet, maar nu blijkt dat de hoeveelheid vuilnis die naar de verbrandingsoven wordt afgevoerd in 2018 opnieuw met ongeveer 3,3 procent gestegen is. Dat is veel meer dan door de jaarlijkse bevolkingsgroei kan verklaard worden (Lees verder onder de grafiek).

“Daar hebben we momenteel geen verklaring voor”, zegt woordvoerder Etienne Cornesse aan BRUZZ. “Het is opmerkelijk, maar ook maar één jaar. Het is nu afwachten of dit fenomeen bevestigd wordt in 2019.”

Digitalisering

De ingezamelde hoeveelheid PMD-verpakkingen steeg tussen 2014 en 2018 met 12 procent, terwijl die van papier en karton in die periode met zowat 14 procent afnam. Dat is volgens Cornesse een gevolg van de toenemende digitalisering, waardoor kranten en tijdschriften steeds minder op papier worden gelezen.

In 2017 werd de oranje zak voor de keukenafval algemeen ingevoerd, in het hele gewest. Het jaar daarop steeg de ingezamelde hoeveelheid nog lichtjes. Groenafval, dat in sommige dichtbevolkte wijken of smalle straatjes samen met het keukenafval wordt opgehaald, bleef relatief stabiel.

In de afgelopen vijf jaar daalde de totale hoeveelheid ingezameld huishoudelijk afval met 6 procent, tot ongeveer 275.000 ton. Volgens het gewestelijke Hulpbronnen- en Afvalbeheerplan, dat tot 2023 loopt, moet de hoeveelheid per inwoner binnen vier jaar nog eens met 5 procent afgenomen zijn, en tegen 2030 met maar liefst 20 procent.

Bovendien was het vuilnis uit de witte zak in 2018 nog goed voor twee derde van de totale hoeveelheid ingezameld huishoudelijk afval. Volgens de Europese doelstellingen, en dus ook die van het Gewest, mag dat tegen 2020 maar maximaal de helft zijn. (Lees verder onder de grafiek)

Plannen om de prijs van de restafvalzakken op te trekken zijn er niet, leert navraag bij bevoegd minister Alain Maron (Ecolo).

De witte zakken kosten in Brussel maar ongeveer een tiende van wat je er in Vlaanderen voor neertelt. Een duurdere witte zak kan mensen aansporen bewuster te consumeren en beter te recycleren, om minder afval in de witte zak te moeten stoppen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, Samenleving, witte zak, restafval, keukenafval, gft, PMD, Etienne Cornesse, Net Brussel, afvalophaling, afval, vuilniszak

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni