5.000 betogers op vijfde betoging klimaatspijbelaars

© BRUZZ
Updated: 07-02-2019 - 14:38

Voor de vijfde week op rij betoogden scholieren voor een beter klimaatbeleid. Ze trokken net als bij de vorige editie van het Noordstation naar het Zuidstation. Volgens de politie waren er in Brussel zo'n 5.000 betogers op de been.

De betoging lijkt deze keer een stuk Franstaliger dan de vorige marsen. Dat is misschien niet zo toevallig, nu er ook in verschillende Vlaamse (en Waalse) steden marsen op til staan. Ook in Antwerpen, Kortrijk en Hasselt werd er voor het klimaat gespijbeld. In Wallonië liet men zich horen in onder meer Luik, Bergen en Aarlen.

De Vlaamse boegbeelden van de klimaatspijbelactie, Anuna De Wever en Kyra Gantois, trekken de Leuvense versie van de mars. Daar kwamen 10.000 jongeren op voor het klimaat.

Laura Cools, studentenvertegenwoordiger binnen Youth For Climate maakt zich geen zorgen over de splitsing van de klimaatmars. "Het is onvermijdbaar dat het protest zich versnippert. Het is makkelijker mobiliseren in eigen stad, maar we blijven focussen op hoogtepunten zoals volgende week 14 februari wanneer we alle studenten en scholieren opnieuw in Brussel willen verzamelen en 15 maart met onze wereldwijde staking.”

De middelbare scholieren werden in Brussel ook bijgestaan door studenten die voor het eerst mee stapten in de betoging. “De examens zijn nu voorbij. We spijbelen natuurlijk niet letterlijk omdat we nog in de lesvrije week zitten, maar wij willen vanaf nu elke week mee betogen,” zegt studente Anke Diericksen.

Hieronder wat foto's van de betoging.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?