Recordaantal van 35.000 klimaatspijbelaars trekt door Brussel

Updated: 24-01-2019 - 11:36

Maar liefst 35.000 jongeren trekken donderdag door de Brusselse straten om te betogen voor een beter klimaatbeleid. Dat is bijna drie keer zoveel als vorige week. Om 10.30 uur zijn de jongeren begonnen aan hun betoging. Ze maakten dezelfde wandeling door de stad als een week eerder. De eerste manifestanten bereikten om 12:20 het eindpunt aan het Centraal Station.

De politie had om 11:30 ruim 35.000 betogers geteld. Onder hen ook veel Franstaligen, die de eerste twee keer minder sterk vertegenwoordigd waren. Er werden enkele rookbommetjes afgestoken en sneeuwballen gegooid, maar verder verloopt alles ordelijk.

"Dit is echt fantastisch, zo allemaal samen", glundert Nora van het Sint Lukas Humaniora. "Ik krijg er kippenvel van, dit is onze generatie." Een andere jonge betoger van het Atheneum Anderlecht: "Ongelooflijk dat we met zoveel zijn. Benieuwd wat dat de volgende weken zal geven."

De scholieren spijbelen voor de derde week op rij op donderdagochtend. Ze volgen het voorbeeld van het Zweedse meisje Greta Thunberg. In België zijn de Antwerpse Anuna De Wever en Kyra Gantoise de initiatiefneemsters. De Wever durft al eens luidop dromen: "Ik denk dat wij misschien uiteindelijk ooit de grootste klimaatmars zullen houden en dan ziet iedereen wat de Belgische jeugd in staat is", zegt ze "Ik ben altijd voorzichtig, maar de eerste keer zeiden ze 'het is leuk voor een keer' en bij de tweede mars zeiden ze dat ik niet meer mocht verwachten dan dat." Voorlopig blijft de opkomst echter week per week stijgen.

Volg via het Twitteraccount van de Brusselse politie waar de betogers zich bevinden.

Spijbelproblemen

Afgelopen week kwamen zo'n 12.500 scholieren opdagen voor de betoging. Naar aanleiding van dat massale engagement zijn verschillende politici al in gesprek gegaan met de jongeren.

Omdat de scholieren voor de derde week op rij op donderdag spijbelen om aanwezig te kunnen zijn bij de betoging, dreigen ze in de problemen te komen.

“Als die kinderen al twee volledige dagen ongewettigd afwezig waren, kan een derde dag er dus toe leiden dat er actie ondernomen wordt,” aldus Kris Van den Bossche, verantwoordelijke onderwijsloopbaanbegeleiding van het Vrij CLB Netwerk. De scholen zelf weten ook niet helemaal wat ze aan moeten met de spijbelaars.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?