| Het aantal egels in Vlaanderen en Brussel is in vrije val.

Aantal egels daalt ook in Brussel

SN
© Belga - BRUZZ
17/07/2019

Het aantal egels in Vlaanderen en Brussel is tussen 2008 en 2018 bijna gehalveerd, zegt Natuurpunt. In parken zoals het Jubelpark werden er wel nog gesignaleerd, net zoals in voorstedelijke tuintjes. “Zorg dat ze van de ene tuin naar de andere kunnen en vermijd pesticiden.”

De achteruitgang van het egelbestand blijkt uit een grootschalig onderzoek dat Universiteit Gent in samenwerking met Natuurpunt en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) heeft gevoerd. Daarvoor werd onder meer gebruik gemaakt van de 6.079 meldingen die sinds 2008 zijn ingegeven in de databank waarnemingen.be.

In Brussel zijn er zo’n 400 meldingen ingegeven, zegt Hendrik Moeremans van Natuurpunt aan BRUZZ. “Dat is een gewogen cijfer, want aantal mensen dat waarnemingen instuurt, stijgt. We hebben dus een correctie doorgevoerd. En dan nog is dit geen reële weergave van het aantal egels, omdat het geen simultaantelling is. Maar we zien wel duidelijk een dalende trend.”

Verkeersslachtoffer

Over de precieze oorzaak van de achteruitgang bestaat nog geen duidelijkheid, zegt Diemer Vercayie, wetenschappelijk medewerker bij Natuurpunt. “Zo merken we dat de egel een slachtoffer is van het verkeer en van het dichte wegennetwerk in België. Bovendien is het aantal insecten afgenomen, waardoor de overlevingskansen van de egel verminderen."

"Maar het valt niet uit te sluiten dat er nog andere factoren zijn die een rol spelen. Daarvoor is nog meer onderzoek nodig."

"Maak openingen in de omheining van je voorstadtuin, zodat egels zich gemakkelijker kunnen verplaatsen"

Milieuorganisatie Natuurpunt

Natuurpunt benadrukt wel dat er nu al tot actie moet worden overgegaan. "Een actieplan of soortbeschermingsplan met concrete maatregelen dringt zich op", klinkt het. Zo wordt er onder meer gepleit voor 'egelwegels'.

"Als eigenaars openingen in tuinafsluitingen maken en tuinen op die manier opnieuw verbinden voor egels, dan kan heel wat aaneengesloten habitat gecreëerd worden en is de kans kleiner dat de dieren wegen moeten oversteken", aldus Natuurpunt.

Jubelpark

Een maatregel die ook voor Brussel nuttig kan zijn. In kleine stadstuintjes mogen egels dan zo goed als niet voorkomen, in voorstadstuinen des te meer. En ook in het Jubelpark zijn er gesignaleerd.

“Egels hebben liefst een grote diversiteit aan insecten, en zoeken dus overgangszones op. Van bos naar gras, of een haag langs een gazon. Wie een voorstadtuin heeft, doet er goed aan om die niet helemaal af te sluiten, zodat de egels zich gemakkelijk kunnen verplaatsen,” zegt Vercayie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, egels, Natuurpunt, Hendrik Moeremans, Diemer Vercayie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni