Acties voor betere luchtkwaliteit in Etterbeek en Brussel-Stad

© Filter Café Filtré
| (archiefbeeld)

Op vrijdag organiseren kinderen en ouders van enkele Etterbeekse scholen een sensibiliseringsactie om te ijveren voor betere luchtkwaliteit. Na een feestelijke bijeenkomst, trekken de deelnemers in stoet naar hun scholen. In het Brusselse Nieuwland roepen ze dan weer de onafhankelijkheid uit om tot betere luchtkwaliteit te komen. “Luchtvervuiling raakt ons allemaal.”

De ouders in Etterbeek inspireerden zich op de burgeracties van Filter Café Filtré. De actie brengt leerlingen en ouders samen van Nederlandstalige en Franstalige scholen. “Luchtvervuiling raakt ons immers allemaal,” klinkt het.

Met de actie willen de deelnemers aandacht vragen voor milieuvriendelijke transportmiddelen, en voor het instellen van schoolstraten. Daarnaast willen de ouders een ruime perimeter van zone 30 rond de scholen, evenals meer middelen voor de fietsbrigades van de politie.

De actievoerders komen op vrijdagochtend bijeen op het Koning Overwinnaarplein in Etterbeek en trekken van daaruit in stoet naar hun scholen.

Onafhankelijkheid

Ook in het Brusselse Nieuwland passeerden de acties om betere lucht niet ongezien. De twee scholen en het kinderdagverblijf in de straat riepen samen met ouders en kinderen de onafhankelijkheid uit en creëerden een nieuw land met eigen wetten voor gezonde lucht.

De straat is immers onderhevig aan sluipverkeer door werken aan de Stalingradlaan, maar omdat er geen fietspad is, vinden de ouders, leerkrachten en kinderen het er levensgevaarlijk. Ze eisen de schoolstraat die hen beloofd was.

"Er is ons de garantie gegeven als verkiezingsbelofte dat er een schoolstraat zou komen en dat is dan ingetrokken, want ze zijn enorm bang voor handelaars en de autolobby. Wij vragen om de plek die auto's onrechtmatig hebben ingepalmd, terug te krijgen. Zij moeten niet op fietspaden rijden of dubbel parkeren op het voetpad", zegt initiatiefnemer, ouder en stand-upcomedian Joost Vandecasteele.

De acties van Filter Café Filtré zitten in de voorlaatste week voor de verkiezingen. Vrijdag nemen opnieuw meer dan 80 scholen en instellingen deel aan de vele acties.

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?