© Bart Dewaele

Al sinds vrijdagavond te veel fijn stof in de lucht

EC
© BRUZZ - Belga
28/11/2020

Vrijdag 27 november werd de informatiedrempel van fijnstofdeeltjes overschreden in Brussel. Die ligt op 35 microgram fijn stof (PM2.5) per kubieke meter lucht. Dat blijkt uit metingen van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) en zo'n hoge waarde is niet gezond. "De verwachting is dat de fijnstofconcentraties nog minstens de hele dag hoger zullen blijven dan deze drempel."

Vrijdag omstreeks 16 uur bedroegen de 24-uurgemiddelde fijnstofconcentraties voor PM10 en PM2.5 respectievelijk 51 en 36 microgram per kubieke meter lucht. De drempelwaarden om de bevolking te informeren in de drie gewesten liggen op 50 microgram per kubieke meter voor PM10 of 35 microgram per kubieke meter voor PM2.5.

In Brussel werd die tweede drempel overschreden rond 19 uur overschreden: er hingen meer dan 35 microgram aan deeltjes van PM2.5 in de lucht.

'Nog hele dag'

De hoge fijnstofconcentraties worden veroorzaakt door de uitstoot van onder meer dieselwagens en houtverbranding, in combinatie met ongunstige meteorologische omstandigheden zoals weinig of geen wind en een stabiele atmosfeer. Ook andere bronnen van luchtvervuiling zoals industrie en landbouw zorgen bij ongunstige weersomstandigheden voor verhoogde fijnstofconcentraties.

"De meteorologische omstandigheden blijven ook zaterdag ongunstig", zegt Ircel. "De verwachting is dat de fijnstofconcentraties nog minstens de hele dag hoger zullen blijven dan 50 microgram per kubieke meter (PM10) en/of 35 microgram per kubieke meter (PM2.5) als 24-uursgemiddelde."

Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling (jonge kinderen, ouderen of mensen met longproblemen of hart- en vaatziekten) doen best geen ongewone lichamelijke inspanningen. Door de kleine afmeting van fijnstofdeeltjes, met een diameter kleiner dan een honderdste van een millimeter, kunnen ze gemakkelijk overal binnendringen. De concentraties ervan zijn binnenshuis overigens niet significant lager dan in de buitenlucht, aldus Ircel.

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, Luchtkwaliteit, luchtvervuiling , fijnstof, luchtkwaliteit, ircel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie