Camerabewaking in Brussel

| Camerabewaking in Brussel.

Anderlecht betaalt 21.000 euro voor 11 nepcamera’s

MW
© BRUZZ
30/01/2022

Het gemeentebestuur van Anderlecht heeft 11 nepcamera’s aangekocht in de strijd tegen sluikstorten. Oppositielid Gilles Verstraeten (N-VA) stelt zich echter vragen bij het budget van 21.000 euro dat daarvoor begroot is.

Verstraeten bond de kat de bel aan op de gemeenteraad van donderdag 27 januari. Daar bleek dat de gemeente Anderlecht 11 nepcamera’s heeft aangekocht, die samen met de 16 echte camera’s waarover de gemeente al beschikte, moeten helpen bij de bestrijding van sluikstorten.

“Om het ontradingseffect voor sluikstorten te verhogen, beschikt de gemeente naast echte camera’s ook over nepcamera’s, zodat er in totaal meer camera’s op het terrein zijn,” zegt burgemeester Fabrice Cumps (PS) in La Capitale. Alleen begrijpt Verstraeten niet dat daar zo veel geld voor nodig is. (lees verder onder de tweet)

“21.000 euro voor elf nepcamera’s?” klinkt het verontwaardigd. "Het ontradend effect van valse camera's begrijp ik, maar waarom kosten die dingen zoveel? Is het niet interessanter om dan camera's te kopen die wél werken? Men heeft mijn vraag een beetje weggewuifd en het punt goedgekeurd," zegt Verstraeten in een gesprek met BRUZZ.

Nog volgens Verstraeten leert een simpele zoektocht op internet dat zo'n valse camera nauwelijks 20 à 30 euro kost.

Maar volgens Anderlechts schepen van Netheid Allan Neuzy (Ecolo), ligt de aankoopprijs van een nepcamera echter een stuk hoger.

"Natuurlijk mogen de nepcamera’s geen camera’s van 20 euro zijn, anders ziet iedereen dat ze nep zijn."

Allan Neuzy, Anderlechts schepen van Netheid (Ecolo)

“Natuurlijk mogen de nepcamera’s geen camera’s van 20 euro zijn, anders ziet iedereen dat ze nep zijn en missen ze hun ontradingseffect. De nepcamera’s zien er exact hetzelfde uit als de werkende camera’s, omdat mensen niet mogen weten of er effectief een werkende camera in zit. Het werkt zoals flitspalen langs de weg. Daarvan weet je ook niet of er een camera in zit of niet,” argumenteert hij in La Capitale.

Maar die uitleg, vindt Verstraeten onvoldoende. "De strijd tegen sluikstorten is een prioriteit, maar ik vind 1.900 euro voor een camera die niet werkt veel geld, zeker voor een gemeente die quasi platzak is en onder toezicht van het Gewest staat."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni