20220309 Panorama over Anderlecht met Abattoir, het Justitiepaleis en de Zuidertoren

| Panorama over Anderlecht met Abattoir, het Justitiepaleis en de Zuidertoren.

Anderlecht wil drastisch minder CO2 uitstoten tegen 2030

SD
© BRUZZ
30/03/2022

De gemeente Anderlecht wil haar CO2-uitstoot met 55 procent verminderen tegen 2030. De gemeenteraad heeft de doelstellingen van het toekomstige klimaatplan donderdag goedgekeurd. De concrete plannen om die uitstoot te verminderen zullen tegen eind dit jaar bepaald worden.

De gemeente sluit zich hiermee aan bij de doelstellingen van de Europese Unie om de uitstoot van gemeentes tegen 2030 met 55 procent te verminderen ten opzichte van 1990.

Intussen zegt Anderlecht in 2018 reeds 8 procent van de directe uitstoot te hebben verminderd tegenover 1990. Directe uitstoot ontstaat door de verbranding die bijvoorbeeld gebeurt bij het rijden op benzine of bij de verwarming van je huis op gas.

Tegen 2050 wil de gemeente koolstofneutraal zijn, en bovendien ook bestand zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering. Dat moet gebeuren door bijvoorbeeld een koelere openbare ruimte te creëren door meer bomen te planten en door overstromingen te voorkomen.

Concrete plannen volgen

De gemeente hoopt dit te realiseren door de “de directe broeikasgasemissies van het grondgebied, met inbegrip van het gemeentebestuur” te verminderen en “door de capaciteit van het grondgebied om CO2 te absorberen te versterken.”

De concrete plannen die dit zullen verwezenlijken worden dit jaar bepaald, zegt Allan Neuzy (Ecolo-Groen), schepen voor Ecologische Transitie.

“We willen niet alleen bijdragen tot de doelstellingen die op regionaal, federaal en Europees niveau werden bepaald," aldus Neuzy, "maar we willen vooral op lokaal niveau optreden, zodat iedereen beter kan ademen en minder aan energie uitgeeft. De strijd tegen de opwarming van de aarde gaat ook over het verbeteren van de levenskwaliteit voor iedereen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni