Bomen planten, film kijken en betogen op klimaatstaking

14 februari 2019, Albert II-laan: start van de zesde opeenvolgende donderdagse klimaatmars van Youth for Climate 14 februari 2019, Albert II-laan: start van de zesde opeenvolgende donderdagse klimaatmars van Youth for Climate
© Camille Gonzalez-BRUZZ
| Deze keer geen spijbelactie, wel een klimaatstaking voor jong en oud (archiefbeeld).
© Camille Gonzalez-BRUZZ
| Deze keer geen spijbelactie, wel een klimaatstaking voor jong en oud (archiefbeeld).

Geen donderdagse spijbelaars deze week, wel een algemene klimaatstaking in meer dan 100 landen. In Brussel vinden verschillende acties plaats, met als hoogtepunt een betoging van Noord- naar Zuidstation.

Van Vanuatu tot Venezuela, van Tanzania tot Oezbekistan. Al 1.600 steden in 105 landen geven vandaag gehoor aan de oproep van de Zweedse pionier Greta Thunberg, om collectief te staken voor het klimaat.

In ons land zijn er acties op zeker 26 verschillende plaatsen. In Brussel zijn er al vanaf de voormiddag verschillende activiteiten. Om 10.00 uur kan je op verschillende plaatsen de film ‘Demain’ gaan bekijken. Daarna worden bomen geplant, her en der in de stad.

Blikvanger is de betoging aan het Noordstation, om 13.30 uur. Die trekt door het centrum naar Brussel-Zuid, waar bij aankomst toespraken en concerten zullen zijn. Specifiek voor de studenten volgt er om 17.00 uur nog een debat om toekomstige klimaatacties voor te stellen.

Jong en oud

“De jongeren hebben een oproep gelanceerd aan heel de maatschappij, om duidelijke politieke actie te vragen voor het klimaat,” zegt Bakou Mertens van Students for Climate. “Het is niet de bedoeling om het land plat te leggen, de vakbonden hebben daarvoor ook niet op grote schaal gemobiliseerd.”

Wat de opkomst zal zijn, is moeilijk in te schatten, meent Mertens. “De lokale dynamiek is zo groot dat we geen overzicht meer hebben. En de mars in Brussel is maar het kersje op de taart. De meeste mensen zullen lokaal al actie gevoerd hebben. Sommigen zullen daarna naar Brussel komen, maar niet iedereen.”

Hinder

De betoging zal natuurlijk ook de nodige verkeershinder veroorzaken. Buslijnen die de mars doorkruisen, zullen verstoord zijn, meldt de MIVB.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?