Bouw van nooddorp voor Oekraïense vluchtelingen gestart op Kwartelveld

RV
© BRUZZ
05/04/2023
Updated: 05/04/2023 16.53u

Op het Kwartelveld in Watermaal-Bosvoorde is de bouw van vijftien modulaire woningen van start gegaan, die nog voor de zomer Oekraïense vluchtelingen moeten opvangen. Dat gebeurt ondanks de protesten van actiecomités Vrienden van het Kwartelveld en het Tuindersforum.

De werken zullen zes weken duren, zodat de vluchtelingen nog voor de zomer hun intrek kunnen nemen in het nooddorp.

Het gaat om een terrein van drie hectare, dat voornamelijk uit weides bestaat en eigendom is van de sociale huisvestingsmaatschappij Le Logis-Floréal. De vijftien containerwoningen met één tot drie slaapkamers zijn gereserveerd voor Oekraïense vluchtelingen en zullen slechts tijdelijk op de groene site staan. Toch zijn de plannen niet naar de zin van actiecomités Vrienden van het Kwartelveld en het Tuindersforum.

De nodige graafwerken stroken volgens de buurtbewoners niet met de bouwvoorschriften. Maar volgens de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) is de vergunning wel degelijk in orde. “De werken worden uitgevoerd met respect voor het terrein. Het gaat ook maar over één procent van het volledige perceel”, benadrukt Taïssa Bielyszew, directrice Ontwikkeling van BGHM.

Volgens de tegenstanders zet dit de deur open naar de bouw van permanente, sociale woningen. Maar Bielyszew benadrukt dat het wel degelijk om een tijdelijk project gaat. “De plannen voor sociale woningen zitten nog in de beginfase, er is nog geen vergunning voor. De twee zaken staan helemaal los van elkaar”, klinkt het.

Een groep buurtbewoners staat er woensdag geëmotioneerd op te kijken, maar verder verloopt de opstart van de werf rustig. Omwonenden zijn nog altijd van plan om naar de rechtbank van eerste aanleg te stappen om de stopzetting van de werken te vragen.

Donderberg

Ook elders in de stad verzetten Brusselaars zich tegen het verdwijnen van een stuk natuur. In Laken start binnenkort de bouw van een nieuwe school op de Donderbergsite, een verwilderd terrein van 2,5 hectare. De school is te groot, vinden buurtbewoners die zich al langere tijd verzetten tegen de bouwplannen.

Door de bouw van de school voor meer dan zeshonderd leerlingen, verdwijnen heel wat bomen. Ook zal de bodem minder goed water kunnen opnemen als de school er eenmaal staat. Dat terwijl er in het gebied regelmatig overstromingen zijn.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni