Een deeltje van het Kwartelveld, centraal in beeld, zou bebouwd worden door het Brussels Gewest

Geen compromis gevonden over bouwplannen op Kwartelveld

ADD
© BRUZZ
29/03/2022

De Brusselse huisvestingsmaatschappij BGHM en de gemeente Watermaal-Bosvoorde hebben geen akkoord kunnen bereiken over de plannen voor sociale woningen op een deel van het Kwartelveld. De BGHM wil er 80 woningen bouwen, de gemeente en burgemeester Olivier Deleuze (Ecolo) zien vooral groene ruimte die zou verdwijnen.

Het Kwartelveld (Chant des Cailles, soms ook Kwartelzang genoemd) is een terrein van drie hectare tussen de Kwartellaan en de Aartshertogenlaan in Watermaal-Bosvoorde. Op een deel van het terrein staan volkstuintjes waar groenten en fruit worden geteeld, er is ook een kinderboerderij. Er bestaan al een hele tijd plannen om enkele tientallen woningen te bouwen op een deel van het terrein, een plan dat veel tegenwind krijgt en zorgt voor politiek conflict tussen PS en Ecolo.

De burgemeester van Watermaal-Bosvoorde kwam met een alternatief plan op de proppen: dertig nieuwe woningen op het Tritomas-terrein aan de Scabiosastraat en vijftig op het Kwartelveld, maar dan "buiten de zone die door de stadsboerderij wordt ingenomen."

"We hebben de BGHM bovendien ook voorgesteld om dertien bestaande middelgrote woningen om te bouwen tot sociale woningen, wat het totaal op 93 sociale woningen zou brengen," laat Olivier Deleuze weten in een persbericht. "Met inbegrip van de geplande nieuwe middelgrote woningen komt dit overeen met de bouw van in totaal 125 nieuwe woningen binnen de perimeter van het bijzondere bestemmingsplan (BBP)."

'Boerderij helemaal niet bedreigd'

Over dat plan werd geen akkoord bereikt. De bevoegde staatssecretaris, Nawal Ben Hamou (PS), betreurt naar eigen zeggen "de zoveelste ommezwaai van de burgemeester." Ze benadrukt dat er een grote nood is aan woningen. "Een stad creëren in de 21ste eeuw betekent ook dat er bij de stedelijke ontwikkeling moet worden ingespeeld op de immense uitdagingen waarmee ons Gewest de komende jaren zal worden geconfronteerd: de bevolkingsgroei," laat ze weten in een persbericht.

"De heer Deleuze stelt ten onrechte dat de bouw van sociale woningen op tien procent van het terrein de landbouwactiviteiten van de boerderij Chant des Cailles in het gedrang zou kunnen brengen, maar dat klopt niet. Integendeel, de landbouwactiviteit van de boerderij, die momenteel 53 procent van het terrein inneemt, blijft volledig behouden en kan zelfs worden uitgebreid tot 75% van de grond."

Volgens de staatssecretaris is er dus helemaal geen sprake van een betonnering van het Kwartelveld. "Ik kan niet aanvaarden dat een terrein dat bedoeld is voor sociale huurders, wordt ingepalmd om er een paar schapen te laten grazen."

'Ziel van de gemeente'

De burgemeester van Watermaal-Bosvoorde benadrukt dat zijn gemeente over het hoogste percentage aan sociale woningen in het Gewest beschikt, namelijk meer dan achttien procent, oftewel drie procent meer dan de gewestelijke doelstelling per gemeente, 15 procent.

"Wij zijn voorstander van voortzetting van deze dynamiek, maar niet tegen elke prijs. Het is ook onze verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat de elementen die de charme en de ziel van een gemeente vormen en die bijdragen tot de levenskwaliteit van haar huidige en toekomstige inwoners, behouden blijven."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde, Stedenbouw, kwartelzang, kwartelveld, Chant des Cailles, ferme du Chant des cailles, sociale woningen, Nawal Ben Hamou, Olivier Deleuze

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni