PS hekelt houding Ecolo over sociale woningen op Kwartelzangsite

Arnaud De Decker
© BRUZZ
12/02/2022

De Brusselse PS-federatie heeft vrijdag haar bezorgdheid geuit over de toekomst van de Kwartelzang in Watermaal-Bosvoorde. Socialisten willen op een deel van de site 70 sociale woningen bouwen. Ecolo, dat over een meerderheid beschikt in de gemeente, verzet zich. Sympathisanten verzamelen zondagnamiddag om te protesteren.

Champ des Cailles (Kwartelveld) is een terrein van ongeveer drie hectare tussen de Kwartellaan en de Aartshertogenlaan in de tuinwijk Le Logis in Bosvoorde. Er worden groenten, kruiden en bloemen gekweekt en de stadsboerderij Chant des Cailles (Kwartelzang) houdt er ook schapen. Maar er zijn ook plannen voor de bouw van iets meer dan zeventig sociale en middenklassewoningen op de site.

Burgercollectief Vrienden van Champ des Cailles is daar niet mee opgezet en organiseert zondag een mars. “Sociale huisvesting en land waar je voeding kan op aanbouwen zijn even kostbare gemeenschappelijke goederen,” aldus het collectief in een brief. “Het is belangrijk om deze te beschermen en te versterken. Daarom kan de bouw van het ene, het vernietigen van het andere niet rechtvaardigen,” luidt het.

Logis-Floréal reageert

Sociale woningmaatschappij Logis-Floréal (onder voogdij van de BGHM), eigenaar van de grond, wil de situatie bij de volgende gemeenteraad aanstaande dinsdag bespreken en diende alvast een burgerinterpellatie in op initiatief van meer dan honderd sociale huurders. "Wij willen niets anders dan onze missie volbrengen," aldus Delphine Godfirnon van Logis-Floréal in La Dernière Heure.

"De vooropgestelde doelstelling moeten we nastreven en concretiseren, namelijk de ontwikkeling van een voorbeeldig en vernieuwend project, waarbij stadslandbouw en sociale huisvesting worden gecombineerd, de sociale cohesie wordt bevorderd en de buurt wordt opengesteld".

'Recht op respect'

De huisvestingsmaatschappij wordt daarin bijgestaan door de Brusselse PS, die ook de staatssecretaris voor Huisvesting Nawel Ben Hamou onder haar rangen telt. "Deze strijd is eerlijk en diep altruïstisch," verklaarde de voorzitter van de PS-federatie, Ahmed Laaouej, in een communiqué.. "We komen uit een crisis die de sociale ongelijkheden heeft verscherpt en de meest precaire menselijke situaties onzichtbaar heeft gemaakt... De houding en de woorden van sommige mensen zijn de verantwoordelijkheden die zij dragen onwaardig."

"Sociale huurders hebben het recht te worden gerespecteerd en te worden beschouwd als volwaardige burgers van ons Gewest. De Brusselse PS zal altijd aan hun zijde staan in hun strijd voor toegang tot huisvesting."

Ook Martin Casier, leider van de socialisten in Watermaal-Bosvoorde, deelt deze mening. Hij stelt dat burgemeester Olivier Deleuze "een kant heeft gekozen die ten koste gaat van de meest kwetsbaren in onze samenleving. Wij kunnen alleen maar boos zijn wanneer zijn houding een dergelijk gevoel van diskrediet teweegbrengt bij vele burgers, onder de meest precaire van onze gemeente."

Volksraadpleging?

Tijdens de gemeenteraad, die alvast vurig belooft te worden, zal voorzitter David Leisterh (MR) het idee van een volksraadpleging naar voren schuiven. De enige manier volgens hem om "de noden van alle betrokken partijen te lenigen."

Een maat voor niets volgens burgemeester Deleuze. "Ik weet wat er leeft onder de inwoners van Watermaal-Bosvoorde en ik kan verzekeren dat een volksraadpleging niet in het voordeel zal spelen van de verdedigers van een bebouwing op de site," oppert Deleuze in La Dernière Heure. Hij voegt eraan toe dat andere plekken in de gemeente misschien beter geschikt zijn voor de bouw van (sociale) woningen.

Mars

Volgens het burgercollectief Vrienden van Champ des Cailles moeten er structurele maatregelen worden genomen tegen armoede om de woningnood te verhelpen, maar moet vooral de leegstand aangepakt worden. "Meer dan negen duizend burgers hebben een petitie ondertekend om zich tegen het bouwproject te verzetten en honderden zullen aanstaande zondag een mars houden om hun stem te laten horen.

"Wij zijn niet tegen het creëren van sociale woningen in onze regio of in Watermaal-Bosvoorde. Maar we zijn wel van mening dat het van essentieel belang is een einde te maken aan het bouwen op zulke gronden die geschikt zijn voor landbouw, wanneer er alternatieven bestaan", aldus het collectief

Het burgercollectief wordt gesteund door burgemeester Olivier Deleuze (Ecolo), die onlangs heeft herhaald dat het Champ des Cailles "volledig gereserveerd moet worden voor stadslandbouw".

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni