Buurtbewoners Kwartelveld in het verzet

Bram Van de Velde, SAH
10/02/2022
Updated: 10/02/2022 17.38u

Het Kwartelveld (Le Champs des Cailles) in Watermaal-Bosvoorde staat onder druk. De plannen voor een groot bouwproject brengt de buurt in beroering. Zo staat er komende zondag 13 februari een feestelijke mars gepland om de standpunten van gebruikers en sympathisanten in de verf te zetten.

Het terrein van het Kwartelveld is ongeveer drie hectare groot en bevindt zich tussen de Kwartellaan en de Aartshertogenlaan in de tuinwijk Le Logis in Watermaal-Bosvoorde. Er worden groenten, kruiden en bloemen gekweekt en de stadsboerderij Chant des Cailles houdt er ook schapen.

Diane, dichteres en buurtbewoonster, brengt tegen zondag elke dag om 12.45 uur een lang gedicht om de strijd te ondersteunen en te belichten. Saïd ging langs om te horen wat er precies op het spel staat (zie video).

Leegstand

Burgercollectief Vrienden van Champ les Cailles organiseert de mars. Zij willen niet dat het Brussels gewest zeventig sociale woningen bouwt op het Kwartelveld.

“Sociale huisvesting en voedselgrond zijn even kostbare gemeenschappelijke goederen,” aldus het collectief in een brief. “Het is even belangrijk om deze te beschermen en te versterken. Daarom kan de bouw van het ene, het vernietigen van het andere niet rechtvaardigen.”

Volgens het burgercollectief moeten er structurele maatregelen worden genomen tegen armoede om de woningnood te verhelpen, maar moet vooral de leegstand aangepakt worden.

Het collectief wijst daarvoor naar de duizenden gebouwen die leegstaan in het gewest. “In deze omstandigheden houdt het dus geen steek om een kwart van een van de zeldzame landbouwgronden van het Brusselse Gewest te betonneren voor de bouw van 70 wooneenheden.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni