Brommers, moto's, nachtclubs: burgerparlement zal zich buigen over geluidsoverlast in Brussel

1829 HANDHAVING verkeersovertreding Keizerkarellaan brommer op 1 wiel 1 1829 HANDHAVING verkeersovertreding Keizerkarellaan brommer op 1 wiel 1
© Ivan Put
| Brommers in het verkeer, een vervelende vorm van geluidsoverlast volgens de ondertekenaars van een burgerpetitie
© Ivan Put
| Brommers in het verkeer, een vervelende vorm van geluidsoverlast volgens de ondertekenaars van een burgerpetitie

Er komt een deliberatieve commissie over geluidsoverlast. De parlementsleden van de commissie Leefmilieu van het Brussels parlement hebben hierover van gedachten gewisseld.

De deliberatieve commissie komt er na een petitie met duizend handtekeningen. Volgens de burgers is er een probleem met de geluidsoverlast van het verkeer in Brussel, en dan vooral van brommers en moto’s.

Het Brussels parlement zal de vraag nu voorleggen aan 45 gelote burgers, die hierover, samen met de vijftien parlementsleden van de commissie Leefmilieu, enkele dagen zullen debatteren en vervolgens aanbevelingen zullen doen.

De vraagstelling werd wel verruimd. De burgers en parlementsleden zullen het niet alleen hebben over geluidsoverlast door het drukke verkeer of de brommers maar ook over geluidsoverlast door industriële activiteiten, handelsactiviteiten en recreatie. Dus zal het ook bijvoorbeeld over nachtclub de Fuse kunnen gaan, die met sluiting is bedreigd.

Oppositie niet onder indruk

De oppositie, N-VA en MR voorop, merkten op dat er al een Brussels gewestelijk geluidsplan bestaat, Quiet.Brussels uit 2019, en dat dit misschien eerst geëvalueerd moet worden, alvorens over nieuwe maatregelen te spreken. Daarom is afgesproken om de presentatie van het geluidsplan mee te nemen in de informatieronde die bij elke deliberatieve commissie hoort.

De deliberatieve commissie Geluidsoverlast zal lopen van 20 april tot 10 juni. Er waren eerder al deliberatieve commissies over 5G, de biodiversiteit in de stad en over daklozen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?