| De geelwangschildpad is behoorlijk alomtegenwoordig in Brussel.

In de Brusselse wateren leven vandaag honderden waterschildpadden. De vijvers van Neerpede, de Kruidtuin en het Rood Klooster blijken echte hotspots. Leuk om te zien, “maar de dieren horen hier helemaal niet thuis”, zegt Natuurpunt.

De Roodwangschildpad, de Geelwangschildpad, maar evengoed de Zaagrugschildpad en de Bijtschildpad: de Brusselse wateren zitten er vol mee. Dat blijkt althans uit de monitoring van vrijwilligers van Natuurpunt en Natagora in opdracht van Leefmilieu Brussel. Die laatste instantie wil een nieuwe atlas aanleggen van reptielen en amfibiën in Brussel.

“Gisteren nog zaten er een tiental Roodwangschildpadden te zonnen op een boomstronkje in de Kruidtuin”, legt Dominique Verbelen van Natuurpunt uit. Maar ook de vijvers van Neerpede, het Rood Klooster, het Woluwepark en ook het Koning Boudewijnpark blijken echte hotspots.

De Roodwangschildpad.

| De Roodwangschildpad.

Gedumpt in de vrije natuur

Toch komen waterschildpadden van nature niet voor in België. Het zijn Noord-Amerikaanse waterschildpadden die massaal worden geëxporteerd vanuit de Verenigde Staten naar Europa, als huisdier. Uit cijfers van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) blijkt dat tussen 2010 en 2014 maar liefst 90 zendingen naar ons land werden geëxporteerd, goed voor 343.042 waterschildpadden.

Die schildpadjes zijn vooral bestemd voor dierenspeciaalzaken en tuincentra. "De pasgeboren exemplaren die in die winkels te koop worden aangeboden, zien er erg schattig uit”, weet Verbelen, “maar de kopers vergeten weleens dat die dieren stevig groeien. En van zodra die dieren te groot worden om ze nog langer in een klein terrarium te kunnen huisvesten, worden ze door sommige eigenaars gedumpt in de vrije natuur.”

Import aan banden gelegd

Omdat het in ons land niet warm genoeg is, kunnen de dieren zich wel niet meer voortplanten hier. “Maar zulke warmteminnende soorten dumpen in een stadspark, is al op zich een inbreuk op het dierenwelzijn’, zegt Verbelen. “Gelukkig zijn we er in geslaagd om de import uit het buitenland aan banden te leggen, dat is al een zeer goede zaak. Maar we hopen dat mensen die toen zo’n waterschildpad hebben aangekocht, dat ze die niet meer zullen dumpen in de Brusselse wateren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Milieu, schildpad, schildpadden, Natuurpunt, Leefmilieu Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni