Brussel heeft ondergrondse parkeergarage met luchtzuiveringssysteem

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 21 januari 2020
Updated: 21-01-2020 - 17:40

De ondergrondse parkeergarage "2 Portes" van Interparking op de Gulden Vlieslaan is de eerste Brusselse parking die uitgerust is met een luchtzuiveringssysteem dat fijne stofdeeltjes onschadelijk maakt. De parking wordt zo "een gezonde long" in de stad, klinkt het vandaag tijdens de voorstelling, waar de lucht beter zou zijn dan die van buiten.

In de parking zijn elf zuiveringsstations geplaatst, goed voor één per 100 auto's. De machines, die door ENS Clean Air in samenwerking met de universiteit van Maastricht in Nederland ontwikkeld werden, zuiveren 7.500 kubieke meter lucht per uur.

De resultaten tonen dat in parking 2 Portes tot 70 procent van de gewone stofdeeltjes, tot 40 procent van de fijne deeltjes en tot 20 procent van de ultrafijne deeltjes geneutraliseerd worden. Het zijn net die stofdeeltjes, onzichtbaar voor het blote oog, die op termijn ademhalings- en hart- en vaatziekten veroorzaken.

De stofdeeltjes die in de machine komen worden onschadelijk gemaakt via een positief ionisatieproces. De machines zuigen de vuile lucht aan en geven de stofdeeltjes een positieve elektrische lading. Die positieve deeltjes binden zich aan elkaar om grotere partikels te vormen en komen dan op een collectorplaat terecht. Die plaat verzamelt de deeltjes en zet ze om in onschadelijk grof stof. De gezuiverde lucht wordt dan weer de machine uitgeblazen.

Hoe kleiner de deeltjes, hoe moeilijker ze te vangen zijn en dus ontsnappen er nog steeds schadelijke deeltjes. De efficiëntie van de machines hangt daarnaast ook af van de luchtstroom of de positionering.

In de loop van 2020 zal ook de Brusselse parking "Grote Markt" uitgerust worden met zuiveringsstations. Experts uitten eerder wel hun twijfels bij BRUZZ.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?