'Brussel Plant' zoekt ideeën om groene ruimtes toegankelijker te maken

© BRUZZ
12/01/2024

Overheidsdienst Brussel Mobiliteit heeft vrijdag de ideeënoproep 'Brussel Plant' gelanceerd. Brusselaars kunnen tot 29 februari zelf projecten en ideeën voorstellen om de groene ruimte in het gewest 'te democratiseren'.

Brussel behoort met 4.000 hectare aan groene ruimte tot een van de meest groene steden van Europa. Maar niet elke Brusselaar geniet evenveel van de groene ruimte.

Mensen die in de dichtbebouwde betonnen wijken rond het stadscentrum wonen, moeten een eind verder wandelen om van de parken te kunnen genieten. Daarenboven doen de warme zomermaanden menig Brusselaar steeds vaker snakken naar beschutting en verkoeling, sowieso een schaars goed in de stad.

De noodzaak is hoog, zegt ook Brussel Mobiliteit. "In het licht van de klimaatverandering zijn dringend maatregelen nodig in de strijd tegen de hitte, de droogte en regenwaterpieken in de stad." Jaarlijks plant Brussel Mobiliteit tussen 1.000 en 2.000 bomen en worden duizenden vierkante meters onthard, stelt de overheidsdienst. "Toch is nog steeds veertig procent van de open ruimte verhard."

Om de groene ruimte in het gewest democratischer en toegankelijker te maken voor élke Brusselaar, is Brussel Mobiliteit nu vooral op zoek naar ideeën van Brusselaars zelf. Elke inwoner kan een voorstel formuleren om het gewest te vergroenen en te ontharden en zo de openbare ruimte van morgen mee te bedenken.

Het kan bijvoorbeeld gaan over het aanleggen van stadstuintjes, de aanleg van een groen netwerk langs wandel- en fietspaden, het vergroenen van gevels of parkeerplaatsen, de aanleg van regentuinen of het plaatsen van diervriendelijke doorgangen en nestkastjes.

Voorstellen kunnen ingestuurd worden tot 29 februari. Vanaf de herfst zal werk gemaakt worden van de uitvoering van de geselecteerde projecten. Het reglement van de ideeënoproep is terug te vinden op de website van Brussel Mobiliteit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, Brussel Plant, Brussel Mobiliteit, Inge Paemen, vergroening

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni