Brussel-Stad maakt lijst bekend van verboden plastics tijdens evenementen

© PhotoNews

De vorige meerderheid van Brussel-stad keurde in september 2018 al een verbod op "single-use plastics" op evenementen goed. Het verbod, dat ingaat op 1 juli 2019, wordt nu onder de nieuwe meerderheid concreet met een lijst van plastic voorwerpen die niet meer mogen gebruikt worden op de stadsevenementen.

De lijst die het college van burgemeester en schepenen donderdag goedkeurde, somt niet alleen de verboden plastic producten op, maar biedt de organisatoren ook een alternatief aan.
Plastic bekers, borden, rietjes, schaaltjes en bakjes staan logischerwijs het hoogst op de lijst.

Daar gelden kartonnen bordjes, rietjes en bekers, herbruikbare plastic bekers of borden van suikerriet als alternatief. Plastic bestek kan dan weer vervangen worden door bamboe of houten bestek. Plastic ballonnen en ballonnenstokjes moeten vervangen worden door gelijkaardige producten die gecertificeerd 100 procent biologisch afbreekbaar zijn.

'Zo weinig mogelijk'

Er is ook een lijst met producten die best "zo weinig mogelijk" verspreid worden. Het gaat dan om plastic flessen, plastic kabelbinders, voorverpakte producten en sigarettenfilters. Metalen kabelbinders, herbruikbare drinkflessen en herbruikbare zakken zijn daar alternatieven.

Met deze lijst brengt de stad Brussel de bezoekers en organisatoren van de stadsevenementen op de hoogte van haar duurzame ambitie. "Die ambitie zit ook vervat in het nieuwe meerderheidsakkoord, door de hoofdstad dé pionier te maken op het vlak van zero waste", zegt schepen van Openbare Netheid Zoubida Jellab (Ecolo).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?