Brussel wil gewest zonder afval worden

© Kabinet Alain Maron
| In de Europese week van de afvalvermindering heeft Alain Maron (Ecolo), Brussels minister van Leefmilieu en Klimaattransitie, het Europees Handvest ‘Zero Waste Cities’ ondertekend.

Brussels minister van Leefmilieu en Klimaattransitie Alain Maron (Ecolo) heeft vandaag het Europees Handvest ‘Zero Waste Cities’ ondertekend. Het Brussels Gewest heeft zich er zo toe verbonden om met ‘Zero Waste Europe’ een stadsgewest zonder afval te worden.

Brussel is de eerste Belgische stad en de eerste hoofdstad van Noord-Europa die deze verbintenis aangaat en sluit zich aan bij een netwerk van 445 steden wereldwijd. Na Ljubljana in Slovenië is Brussel de tweede Europese hoofdstad die aan het programma deelneemt.

De zero-afvalstrategie van het Gewest omvat een verbintenis om de hoeveelheid afval tegen 2030 met 20 procent per inwoner te verminderen. Recent werd de inzameling en recyclage van kunststoffen al versterkt met een uitbreiding van de PMD-zak. Tegen eind 2022 zal de inzameling van bioafval verplicht worden.

Opportuniteit voor Brussel

“Het feit dat de klimaatambities Europees zijn, is een goede zaak,” zegt Maron. “Nu ik net terug ben van COP26 (de klimaattop in Glasgow, red.) ben ik nog meer overtuigd van het belang om de impact van onze consumptie drastisch te verminderen. Wij werken eraan om het gedrag bij de bron te veranderen, met onze burgers, onze besturen, maar ook met onze bedrijven."

Ook Laurène Provost, voorzitster van Zero Waste Belgium, is enthousiast. "Dit is een ongelofelijke opportuniteit voor het Gewest om de doelstellingen te verwezenlijken van het hulpbronnen- en afvalbeheerplan. We kijken er echt naar uit om het Gewest te helpen om te evolueren naar een meer circulaire economie en om in de toekomst nog grotere ambities te verwezenlijken.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?