Brusselaar verliest gemiddeld 1.400 euro aan luchtvervuiling

© PhotoNews

Luchtvervuiling zou de gemiddelde Europese stadsbewoner 1.276 euro per jaar kosten. Voor de gemiddelde Brusselaar zou dat verlies oplopen tot zo’n 1.395 euro, stelt een rapport van de European Public Health Alliance (EPHA) woensdag.

Het EPHA-rapport drukt voortijdige sterfgevallen, medische behandelingen, verloren werkdagen en andere gezondheidskosten die worden veroorzaakt door de drie luchtverontreinigende stoffen die de meeste ziekten en sterfgevallen veroorzaken (fijn stof, ozon en stikstofdioxide), in geldwaarde uit. Samen veroorzaken die stoffen ongeveer 400.000 vroegtijdige sterfgevallen per jaar.

Luchtvervuiling is volgens het Europees Milieuagentschap de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige sterfte als gevolg van milieufactoren in Europa. Het probleem manifesteert zich het sterkst in steden, waar twee derde van de Europeanen woont. Twee derde van de steden voldoet niet aan de normen voor schone lucht die door de Wereldgezondheidsorganisatie zijn vastgesteld.

In België verloor elke inwoner van Brussel gemiddeld 1.395 euro door luchtvervuiling, tegenover 1.556 euro voor inwoners van Gent, 1.493 euro voor inwoners van Antwerpen, 1.018 euro voor inwoners van Bergen, 833 euro voor inwoners van Luik en 795 euro voor inwoners van Charleroi.

Bovenaan de Europese ranglijst staat Boekarest met gemiddeld 3.004 euro per stadsbewoner. Verder domineren vooral Italiaanse steden de top tien vanwege hun vervuiling en hoge algemene kosten, stelt de studie.

Vervoersbeleid

"Onze studie onthult de omvang van de schade die door verontreinigde lucht wordt veroorzaakt, en de enorme gezondheidsverschillen die tussen en binnen Europese landen bestaan. De situatie kan voor een groot deel worden beïnvloed door het vervoersbeleid. Steden kunnen de kosten verlagen door over te gaan op emissievrije mobiliteit in de stad," zegt EPHA-waarnemend secretaris-generaal Sascha Marschang.

In het kader van het onderzoek werd gekeken naar 432 steden in de EU-landen, en het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Zwitserland. In totaal bedragen de kosten van de luchtvervuiling voor stadsbewoners 166 miljard euro per jaar, oftewel gemiddeld 385 miljoen euro per stad.

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?