Fijn stof luchtkwaliteit luchtvervuiling milieu skyline panorama Brussel upsite

| Volgens het laatste rapport van het Europees Milieuagentschap (EMA) veroorzaakt de slechte luchtkwaliteit jaarlijks meer dan 400.000 vroegtijdige sterfgevallen in Europa, waarvan bijna 9.000 gevallen in België alleen al.

Brussel krijgt hulp van Bloomberg in strijd tegen luchtvervuiling

GR
© BRUZZ
19/10/2020

Het Clean Air Partnership. Onder die naam gaat Brussel een samenwerkingsverband aan met de organisatie van de Amerikaanse miljardair Michael Bloomberg om de luchtkwaliteit in de hoofdstad te verbeteren. Daarvoor zullen onder andere 3.000 meetkits uitgedeeld worden aan scholen en burgers die mee willen helpen om de luchtverontreiniging in kaart te brengen.

Het Clean Air Partnership is een driejarig project dat de politiek, universiteiten, lokale en internationale onderzoekscentra en ngo’s zoals BRAL verenigt in de strijd tegen luchtvervuiling. En dat gebeurt allemaal in samenwerking met de Bloomberg Philanthropies Foundation. Die organisatie is opgericht door de steenrijke Amerikaan en ex-burgemeester van New York Michael Bloomberg en investeert in meer dan 160 landen in ondernemingen die werk maken van duurzaam leven.

Luchtkwaliteit omzetten in lesvormen

Het project stemt overeen met de actie 'Curieuzeneuzen' van de krant De Standaard. Die voerde in 2018 onderzoek naar de luchtkwaliteit in Vlaanderen en sprak daarvoor de burger aan. Wie dat wilde kon zich toen online aanmelden voor het project en kreeg dan thuis een meetkit opgestuurd om cijfermateriaal te verzamelen over de toestand van de luchtkwaliteit in de buurt.

"Het is de bedoeling om dat initiatief te herhalen in Brussel," licht Raf Pauly van stadsbeweging Bral toe. "Dat zal opnieuw gebeuren in samenwerking met een aantal media zoals ook BRUZZ."

Het bundelen en verwerken van gelijkaardige data zal net als bij 'Curieuzeneuzen' een centrale rol spelen. Ngo’s zoals BRAL en De Luchtzoekers zullen hoofdzakelijk ingeschakeld worden in de scholen. Ze zullen actief zijn op de speelplaatsen, maar ook in woonwijken en andere sleutellocaties in de stad gegevens bijhouden. In totaal zullen er meer dan 3.000 meetkits uitgestald worden, waarvan een groot deel dus bij de Brusselaar zelf.

Verder zal de UHasselt een gezondheidsstudie uitvoeren met 220 schoolkinderen uit verschillende sociaal-economische milieus. Ook daarvoor zal gebruik gemaakt worden van de gegevens van op de Brusselse scholen. Ngo Hypoyèse zal dan weer helpen om de resultaten in 130 kleuter-, basis- en middelbare scholen om te zetten in lesvormen.

‘Zal helpen bij transitie naar koolstofarme samenleving’

Er wordt ook gekeken in de richting van het verkeer. Dieselauto’s blijven een belangrijke vervuiler. Daarom zal ook de uitstoot van de wagens bestudeerd worden. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) zijn opgetogen over het initiatief.

“Dit maakt een verbetering van het netwerk van meetpunten mogelijk, wat nodig is om een nog gedetailleerder beeld van de situatie te krijgen, evenals een participatieve aanpak, aangezien het ook gebaseerd is op samenwerking met de burgers en de wetenschappelijke wereld,” klinkt het bij Vervoort.

"De gezondheid van onze burgers beschermen en tot actie overgaan om onze stad groener te maken, moet onze prioriteit zijn. Doordat deze brede waaier van belanghebbenden zich achter hetzelfde doel scharen, heeft Brussel een doorslaggevende troef in handen voor een succesvolle overgang naar een koolstofarme samenleving,” voegt Maron daar nog aan toe.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Clean Air Partnership, luchtvervuiling , Michael Bloomberg, Rudi Vervoort, Alain Maron

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni