Brussels bedrijf 3E verzoent klimaat met artificiële intelligentie

Mathias Declercq
© BRUZZ
07/03/2019

| De toekomstige nieuwe hoofdzetel van BNP Paribas Fortis (simulatiebeeld.)

Voorbij de stellingenoorlog tussen betogende jongeren en belaagde politici, gaan zowel privé- als overheidsbedrijven steeds bewuster én innovatief aan de slag met de klimaatproblematiek. Van artificiële intelligentie die het energiegebruik van gebouwen voorspelt, tot de waterbeheerder die rioolwater gebruikt om er gebouwen mee te verwarmen: hoe wordt Brussel klaargestoomd voor de transitie naar een duurzaam energiebeleid?

Artificiële intelligentie: 3E

Actief in veertig landen en kantoren tot in Kaapstad en Delhi, maar het technologiebedrijf 3E blijft op en top Brussels, met het hoofdkwartier aan de Kalkkaai in het centrum van de stad. Vanuit de hoofdstad heeft het al sinds 1999 de missie om sneller de switch te maken naar duurzame energie.

"Vaak zie je dat er in gebouwen verschillende systemen zijn die elkaar tegenwerken"

Benjamin De Dycker, Sales Manager 3E

Benjamin De Dycker, Sales Manager 3E

3E adviseert en voert duur­zaamheidsstudies uit voor tal van Brusselse bedrijven om hun energieverbruik te optimaliseren, en mikt daarbij liefst op de meest iconische kantoorgebouwen van de hoofdstad. Een kleine bloemlezing: het nieuwe, futuristische hoofdkwartier van BNP Paribas Fortis aan de Warandeberg, de Philips­toren en het Actirisgebouw in het centrum van de stad, maar evengoed de Abbatoir in Anderlecht en de VUB-campus in Etterbeek.

Vooral met zijn laatste ontwikkeling wil 3E een revolutie ontketenen in de manier waarop bedrijven met energie omgaan. Na zeven jaar onderzoek in samenwerking met de KU Leuven, brengt een team van acht mensen sinds kort software aan de man onder de naam Synaptic Building.

klimaat bnp paribas fortis baumschlager eberle BRUZZ ACTUA 1652

| Het nieuwe hoofdkwartier van BNP Paribas Fortis: 3E bekijkt hoe het duurzaam kan.

Die software analyseert het energiegebruik van een gebouw om vervolgens onmiddellijk, via artificiële intelligentie, het ‘gedrag’ van dat gebouw te voorspellen en op basis daarvan automatisch verwarming, koeling, ventilatie en het algemene energieverbruik te optimaliseren. Dat zou tot veertig procent minder energieverbruik en CO2-uitstoot veroorzaken en tijdswinst betekenen in het beheer van de gebouwen.

Sales manager Benjamin De Dycker legt uit: “Vaak zie je dat er in kantoorgebouwen verschillende systemen zijn die elkaar tegenwerken. Zo wordt ventilatielucht wat opgewarmd om het niet te koud te maken in een ruimte, maar belandt die opgewarmde lucht soms tegelijkertijd in een ruimte waar de koeling aan het werk is om de temperatuur naar beneden te halen. Dat is niet bepaald een efficiënt gebruik van energie.”

De software levert bedrijven nog meer middelen om de kosten voor elektriciteitsverbruik te temperen, onder meer door automatisch rekening te houden met het verschil in dag- en nachttarief of met volledig variabele energieprijzen. Als de prijzen laag zijn omdat er een overaanbod is aan zonne- en windenergie, dan anticipeert de software hierop door bijvoorbeeld elektrische voertuigen en batterijen op te laden en buffers voor koeling aan te leggen.

Daarnaast wil 3E dat een lager energieverbruik hand in hand gaat met voldoende comfort. “Als de verwarming wordt ingesteld op 21 graden, maar de zon schijnt volop, stijgt de temperatuur onaangenaam snel voor werknemers in glazen kantoorgebouwen.

Onze software heeft een heel precieze weersvoorspelling en anticipeert voortdurend op zulke dingen,” aldus De Dycker.
Europa heeft via het fonds Horizon2020 een subsidie van 2,5 miljoen euro veil om het product van 3E verder te ontwikkelen en sneller te commercialiseren, omdat het er een bijzonder efficiënt middel in ziet om de CO2-uitstoot van grote bedrijven snel te reduceren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, Economie, innovatie, klimaatbeleid, klimaatbeweging

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni