Brussels Gewest kandidaat voor missie Slimme en koolstofneutrale steden van Horizon Europa

© Photonews

De Brusselse regering heeft donderdag op voorstel van staatssecretaris voor Wetenschappelijk Onderzoek Barbara Trachte het licht op groen gezet voor de kandidaatstelling van het Brussels Gewest bij de Europese Unie voor de missie 'Slimme en koolstofneutrale steden' van Horizon Europa. Daardoor kan het meedingen naar extra middelen voor onderzoek en innovatie.

Het Brussels Gewest en een dozijn gemeenten hebben een kandidaatstellingsdossier ingediend bij de Europese Commissie. Het doel is geselecteerd te worden als een van de 100 Europese steden die gezamenlijk onderzoeksprojecten zullen ontwikkelen om in 2030 koolstofneutraal te zijn en zo een voorbeeld te vormen voor andere steden.

Horizon Europa is het Europese financieringsprogramma voor onderzoek en innovatie voor de periode 2021-2027. Binnen dat programma is de missie 'Slimme en koolstofneutrale steden' bedoeld om de schijnwerpers te richten op 100 steden die zich resoluut inzetten voor de transitie en een stappenplan uitwerken om koolstofneutraliteit te bereiken.

Financiƫle steun

Als de Brusselse kandidatuur aanvaard wordt, kan het Gewest rekenen op aanzienlijke financiering om innovatieve proefprojecten op het vlak van klimaatneutraliteit te ontwikkelen, te testen en te realiseren, samen met de Brusselaars. Het 'missie'-label geeft ook een duidelijk signaal aan investeerders die willen bijdragen aan de transitie van het Gewest en zijn gemeenten.

Innoviris, het Brussels Instituut voor Onderzoek en Innovatie, heeft de kandidaatstelling gecoƶrdineerd. De selectie van de Europese Commissie wordt verwacht tegen het einde van het eerste kwartaal van 2022.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?