Brussels masterplan voor schone lucht in de pijplijn

© Veerle Vanderleen/Filter Café Filtré
| Het burgerprotest van Filter Café Filtré werpt vruchten af (archiefbeeld).
Updated: 09-11-2018 - 09:45

In het Brussels Parlement wordt vandaag wellicht unaniem een resolutie goedgekeurd om de maat­regelen tegen luchtvervuiling fors op te voeren in het gewest. Het masterplan omhelst vooral stimulerende stappen.

De regering wil snel werk maken van schone ver­warmingstechnologieën, een specifieke budgetlijn voor de aanplanting van 'bomen voor gezonde lucht' en een 'modal shift' om het aantal voertuigen op fossiele brandstoffen te verminderen.

Die modal shift behelst voet- en fietspaden en meer aanbod van schoon openbaar vervoer, zoals elektrische en hybride bussen. Tot slot moet ook het noodplan bij luchtvervuiling sneller in werking treden, zo somt de Standaard op.

Ecolo en Groen namen het initiatief, maar de uiteindelijke resolutie werd ingediend door politici van Groen en Ecolo, CDH en CD&V, PS en SP.A, MR, Open VLD en Défi. Ze werd eerder ook al unaniem goedgekeurd in de commissie.

"Burgerinitiatieven zoals Filter Café Filtré tonen dat luchtkwaliteit een zeer belangrijk thema is voor de Brusselaar. Ik ben blij dat de Brusselse meerderheidspartijen dat eindelijk begrepen lijken te hebben", reageerde initiatiefneemster Annemie Maes (Groen) tevreden.

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?