Brusselse autokeuringscentra klaar voor nieuwe deeltjestellertest

© PhotoNews

De vier Brusselse autokeuringscentra zijn klaar voor de deeltjestellertest die vanaf 1 juli wordt ingezet tijdens de keuring van dieselwagens. Dat bleek woensdag tijdens een bezoek van Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) aan het centrum van Vorst.

Vanaf volgende maand wordt in alle autokeuringscentra in het land de uitstoot van fijnstofdeeltjes door dieselmotoren nagegaan. Dat moet roetfilterfraude bestrijden en de luchtkwaliteit verbeteren. De fijnstofdeeltjes zijn bijzonder schadelijk voor de gezondheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) klasseert ze als kankerverwekkend.

De test wordt in alle gewesten uitgerold met dezelfde drempels. Wiens auto minder dan 250.000 deeltjes per kubieke centimeter uitstoot, hoeft zich geen zorgen te maken. De chauffeurs van voertuigen die tussen 250.000 en 1 miljoen deeltjes uitstoten, krijgen een opmerking en moeten indien nodig corrigerende maatregelen nemen. Een rode kaart is voorzien voor bestuurders wiens auto meer dan 1 miljoen deeltjes uitstoot. Zij moeten de roetfilter vervangen en zich opnieuw aanbieden in het centrum.

Dieselvoertuigen vanaf Euro 5

De deeltjestellertest is van toepassing op alle dieselwagens van categorie M1 (personenwagens) en N1 (lichte vracht) met een dieselmotor vanaf Euro 5. Ook andere voertuigen zouden in de nabije toekomst getest worden.

Volgens expert Paul Lecoq van Brussel Mobiliteit blijft het tarief van de keuring variƫren van 47 tot 53 euro, naargelang het voertuig. De test duurt minder lang en zal minder schadelijk zijn voor de motoren, die 30 seconden stationair moeten draaien. De maatregel is in eerste instantie ingevoerd om fraudeurs te sanctioneren die bijvoorbeeld de roetfilter weghalen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?