Brusselse regering wil meewerken aan opening koninklijk domein

© Stephane Mignon
| Het koninklijk domein in Laken.

Voor het eerst spreekt een regering zich positief uit over een opening van het koninklijk domein in Laken. De ploeg van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) is bereid om mee te werken aan de realisatie van een openbaar park.

Je kan er een klok op zetten: om het jaar ongeveer rakelt een – vaak Nederlandstalig- parlementslid het voorstel op om het koninklijk domein van Laken open te stellen voor het publiek. Open VLD’ers Sven Gatz en Els Ampe waren wellicht de eersten in 2007, maar later volgden minstens ook nog SP.A, de groenen en N-VA.

Voor het eerst is er nu echter ook een regering die zich positief uitspreekt over een openstelling van het domein, dat zich over een enorme 186 hectare uitstrekt.

Veiligheid

De Brusselse regering keurde afgelopen donderdag immers een nota goed waarin ze laat weten dat ze – in overleg met alle betrokken partijen - wil meewerken aan zo’n openstelling. “De regering toont interesse om het koninklijk domein gedeeltelijk toegankelijk te maken voor het publiek,” klinkt het. Het Gewest is ook bereid om in werkgroepen te stappen die de haalbaarheid van zo’n park onderzoeken.

Het document benadrukt verder dat de veiligheid van de koninklijke familie moet gewaarborgd blijven bij een openstelling.

Hannelore Goeman (SP.A Brussels) in de commissie Welzijn in het Vlaams Parlement

Voor een goed begrip: de Brusselse regering kan het domein niet eigenhandig openstellen. Het initiatief daarvoor moet van de Koninklijke Schenking en de Regie der Gebouwen komen, die eigenaar zijn van de site.

De nota van de regering komt niet uit de lucht vallen, maar volgt op een vraag van de commissie Binnenlandse Zaken in de Kamer. Die vroeg om een standpunt van de Brusselse regering over resolutie- en wetsvoorstellen die voor een opening pleiten. Een rapport dat Charles Picqué uitvoerde voor het parlement toonde recent ook het potentieel van zo’n openstelling.

Politiek signaal

De kabinetten van ministers Alain Maron (Ecolo) en Rudi Vervoort (PS) bevestigen de teneur van de nota.

Vlaams parlementslid Hannelore Goeman, die het dossier al jaren opvolgt, is blij met het standpunt. “Dit is een belangrijk politiek signaal. Veel Brusselaars snakken naar groen in dat deel van het gewest. Het is niet logisch om zo’n gebied voor een familie voor te behouden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?