Groene ruimtes Bernard Pasau en Benoit De Broeck (springer) op de friche Josaphat

| Groene ruimtes: Bernard Pasau en Benoit De Broeck (op de foto) op de friche Josaphat.

Brusselse regering wil tegen 2030 biodiversiteit op 25 procent van grondgebied beschermen

© Belga
27/10/2023

De Brusselse regering heeft zich donderdag ertoe verbonden om tegen 2030 de biodiversiteit op 25 procent van zijn grondgebied te beschermen. Dat meldt minister Alain Maron (Ecolo) deze vrijdag.

Vandaag is 14,7 procent van het Brusselse grondgebied al beschermd. Het gaat om natuurreservaten en Natura 2000-gebieden. De bescherming van 25 procent van het grondgebied tegen 2030 zal betrekking hebben op nieuwe soorten gebieden en betekent een sprong vooruit van meer dan 10 procent van het grondgebied. Momenteel is 2.373 hectare beschermd, tegen 2030 moet dat 4.206 hectare zijn.

De bescherming kan onder meer gebeuren door een wijziging van de bestemming in het Gewestelijk Bestemmingsplan (GBP), meer proactieve ecologische beheerplannen voor de bestaande groene ruimten of de bescherming van zeldzame en waardevolle soorten die in bepaalde gebieden aanwezig zijn.

Openbare grondreserves

Een en ander moet zich vertalen in de bescherming en herwaardering van de biodiversiteit in een groot deel van de openbare grondreserves zoals Josaphat in Schaarbeek, Keyenbempt in Ukkel, Wiels in Vorst, Mijlemeers in Anderlecht en Schaarbeek-Vorming.

"Het was mijn bedoeling dat Brussel gehoor zou geven aan de oproep van de Europese Commissie om proactief bij te dragen aan de Europese doelstelling om tegen 2030 30 procent van het grondgebied van de Unie te beschermen", legt Alain Maron uit. "Brussel speelt vandaag, vlak voor het Belgisch Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, zijn rol als hoofdstad van Europa en verbindt zich als dichtbevolkt stedelijk gebied ertoe een kwart van zijn grondgebied te beschermen."

"Bij wijze van vergelijking: we zijn in ons Stadgewest een oppervlakte aan het beschermen die vergelijkbaar is met die van het Zoniënwoud. Dat is geen kleinigheid! En dit alles zonder systematisch de toegang van het publiek tot deze ruimten te ontzeggen, zodat ze hun essentiële rol kunnen blijven spelen als koelte-eilanden, rustplekken, ontmoetingsplaatsen, sport- en recreatievoorzieningen enzovoort", aldus minister-president Rudi Vervoort (PS).

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni