| De (blauw)groene smurrie in het kanaal is niet ongevaarlijk. Rechtstreeks contact kan je dus best vermijden.

Brusselse vijvers getroffen door wildgroei aan blauwalgen

TDN
© BRUZZ - Belga
06/11/2019

Verschillende Brusselse vijvers zijn tijdens de bloedhete zomer van 2019 besmet door een wildgroei van blauwalgen. Die hoge concentraties zijn niet zonder gevaar voor de mens. Ook in het kanaal werden nooit eerder zo'n hoge concentraties waargenomen.

Blauwalgen zijn bacteriën die leven in zoet water en sterk lijken op wier. Ze leggen een blauwgroene film op het wateroppervlak. Bij voldoende licht en hoge temperaturen - de bacterie doet aan fotosynthese - kunnen blauwalgen zich explosief vermenigvuldigen. In de voorbije zomer, de op drie na warmste ooit, konden ze dus welig tieren. Vooral omdat er amper regen uit de lucht viel om die wildgroei te neutraliseren.

Zeven vijvers

Hoewel niet dodelijk, zijn blauwalgen zeker niet ongevaarlijk. De blauwgroene smurrie scheidt giftige stoffen af die voor mensen schadelijk zijn bij contact of inname. Ze kunnen hoofdpijn, misselijkheid, uitslag, neus- en keelirritatie of diarree veroorzaken. De gifstoffen kunnen zelfs het zenuwstelsel beschadigen. Vooral kinderen, huisdieren en waterflora zijn kwetsbaar.

Brussel Leefmilieu constateerde dat vijf van de 54 vijvers onder gewestelijk beheer getroffen zijn door een wildgroei aan blauwalgen. Het gaat om de Leybeekvijver, de Tenreukenvijver en de Koninkijke Visserij (telkens in Watermaal-Bosvoorde), de vijvers van het Koning Boudewijnpark (Jette) en het Rood-Klooster (Oudergem). Ook zwaar getroffen zijn de gemeentelijke vijvers van Anderlecht in het Vijverpark en in Neerpede.

Gespecialiseerd labopersoneel

Er zijn in afwachting van definitieve cijfers nog geen maatregelen getroffen, bevestigt minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo). Het gewestelijk agentschap plaatst waarschuwingsborden en kan vijvers droogleggen als de concentraties te hoog worden. Dat gebeurde afgelopen zomer voor de Pedevijver. Brussel Leefmilieu leidt intussen gespecialiseerde onderzoekers op om de blauwalgen beter te onderzoeken.

Ook de Haven van Brussel, die het kanaal van Brussel beheert, trekt aan de alarmbel. Hoewel de concentraties nooit de toegestane gezondheidsdrempels overschreden, vertoefden er nooit eerder zoveel blauwalgen in de vaart. Vooral aan Sainctelette dook het smaragdkleurige water regelmatig op.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, Samenleving, vijver, blauwalgen, Alain Maron

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni