Burgerbewegingen vragen onderhandelaars om ‘Tour de Force’

© Maxime Simon-BRUZZ
| Een actie van Filter Café Filtré op het Vossenplein (archiefbeeld)

Verschillende Brusselse burgerbewegingen, waaronder collectief 1030/0 en Filter Café Filtré, vrezen dat het ambitieniveau bij de Brusselse onderhandelaars onvoldoende hoog is. Daarom schrijven ze samen een open brief gericht aan de onderhandelaars. “Het brede draagvlak om de publieke ruimte open te stellen voor actieve weggebruikers is er. Halfbakken maatregelen zijn geen optie.”

De burgerbewegingen grijpen de start van de Tour de France in Brussel aan om de onderhandelaars tegelijk om een ‘Tour de Force’ te vragen. In hun open brief stellen ze dat het hen hoopvol stelt dat mobiliteit zo hoog op de agenda staat, maar dat ze ook bezorgd zijn om wat nu effectief op tafel ligt.

“Zal het akkoord voldoende ambitie vertonen om te voldoen aan de wens van de Brusselaar voor een betere en meer leefbare stad?” klinkt het. “Dit weekend is Brussel gaststad van de Tour de France. Een enorme eer. Maar is deze stad die eer waard? Wat met haar eigen jonge kampioenen: de generatie kinderen en jongeren die hier momenteel opgroeit? Kunnen zij zich hier vrij en veilig bewegen?”

De burgerbewegingen vervolgen hun betoog door te stellen dat een sportevent leuk is voor één weekend, maar wat zij vragen veel meer is. “Een stad die elke dag rekening houdt met de longen en de veiligheid van onze kinderen in het verkeer. Om dit te bereiken volstaan een paar losse maatregelen niet.”

De burgerbewegingen vragen de onderhandelaars zichzelf te overstijgen en politieke moed te tonen en de stad te herdenken. “Het is het moment om ambitie te tonen en grote maatschappelijke winsten te boeken, op het vlak van langere levensduur met gezondere lucht, van veiligere wegen, van een openbare ruimte die mensen verenigt en van een klimaatvriendelijke stad.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?