Burgers overhandigen 40.000 handtekeningen voor behoud van open ruimte in Brussel

© Bruzz
| Vertegenwoordigers van Brusselse wijkcomités, burgercollectieven en natuurverenigingen

De leden van Tuiniersforum des Jardiniers overhandigden deze ochtend hun manifest met 40 duizend handtekeningen aan het kabinet van Minister-President Rudi Vervoort (PS). Ze vragen om dringende maatregelen voor het behoud van de biodiversiteit in Brussel.

Leden van de Tuiniersforum des Jardiniers kwamen deze maandagochtend samen in het Warandepark voor een persmoment. “Talloze pogingen om een zitting te organiseren met Vervoort bleven onbeantwoord”, vertelt Bernadette Stallaert, van CBN Vogelzang, één van de 27 verenigingen die zich inzetten voor het manifest. “Daarom hebben we een actie gelanceerd onder de term 'Stop Beton', met vijf petities die in totaal meer dan 40.000 handtekeningen hebben opgehaald.” De vijf petities werden gelanceerd onder de namen Josaphatfriche, Save Donderberg, Kwartelveld, Let’s save Tenreuken en Red de Mijlemeers.

Manifest

Gezien de groeiende klimaatproblemen roept het Tuiniersforum op tot aangepaste oplossingen: “Meer en meer groene ruimte moet plaatsmaken voor gebouwen, waardoor de biodiversiteit in het gedrang komt.” Ze benadrukken dat ze er zich van bewust zijn dat er bijvoorbeeld bijkomende sociale woningen nodig zijn, maar dat het ook op een andere manier kan: renovatie, reconversie, strijd tegen leegstand en bescherming van huurders tegen oneerlijke praktijken.

Volgende punten staan ook in het manifest: een nieuw Gewestelijk Bestemmingsplan in 2024-2025 in te vullen ten dienste van de biodiversiteit, strikte bescherming van levende bodems die niet langer verhard mogen worden, het beperken van de toegang tot biodiversiteitshotspots en het 'demineraliseren' van dicht bebouwde gebieden.

“We voelen dat de klimaatproblematiek sterk leeft bij de burgers en de politiek moet hierin volgen. Het wordt hoog tijd dat politici hun verantwoordelijkheid opnemen,” klinkt het bij Bernadette. Het Tuiniersforum stelde het manifest vorige week op en reeds 27 verenigingen ondertekenden het, "dit bewijst de urgentie van de zaak.” De verenigingen hopen dat dit manifest bijdraagt tot een nieuwe politieke invulling van urbanisme.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?