| Expedition Swim, Neerpedevijver

Buurtbewoners starten petitie tegen zwemvijver in Neerpede

MW
© BRUZZ
03/01/2022

Zes buurtbewoners zijn een petitie gestart tegen de geplande omvorming van de ‘Middenvijver’ in het park van Neerpede tot een natuurlijke zwemvijver. Die zou volgens de initiatiefnemers schade toebrengen aan de biodiversiteit in het park.

Het gemeentebestuur van Anderlecht en de Brusselse gewestregering hebben plannen om de ‘Middenvijver’ van het park van Neerpede om te vormen tot een natuurlijke zwemvijver ter grootte van vier olympische zwembaden. Daarin zouden Brusselaars vanaf 2024 in de zomer kunnen zwemmen.

“Zwemvijver schaadt de biodiversiteit”

Voor een zwemzone van maximaal 130 meter zou de vijver worden uitgediept tot 1,5 à 3 meter, afhankelijk van de zone. Minder diepe zones en een pierenbad zullen ook recreatief zwemmen aangepast aan kinderen mogelijk maken. In een haalbaarheidsstudie, die Leefmilieu Brussel heeft besteld, is berekend dat de toegang tot de vijver moet worden beperkt tot maximaal 225 gelijktijdige zwemmers om de kwaliteit van het water te garanderen.

Maar zes bewoners vrezen dat de toekomstige zwemmers de rijke fauna en flora en de rust zullen verstoren in het park. “We willen niet dat deze natuursite een recreatiezone wordt die schadelijk is voor de biodiversiteit,” klinkt het in de petitie. “We vernamen dat er nog geen effectenstudie is gemaakt,” verbaast Yannick zich als een van de initiatiefnemers van de Facebookpagina ‘Sauvegardons Neerpede’. Een gelijknamige petitie telt intussen ruim 680 handtekeningen.

“Geen transparantie”

Daarnaast interpelleerde het collectief op 23 december al de gemeenteraad van Anderlecht. “We verwijten gemeente en gewest dat ze niet transparant zijn over een project dat niet alleen omwonenden, maar alle Brusselaars aanbelangt,” aldus Yannick in La Capitale. Naar die bekommernis schijnt burgemeester van Anderlecht, Fabrice Cumlps (PS), alvast oren te hebben. Er komt een infosessie van de gemeente.

Daarnaast roept Yannick op om vanaf juni bezwaar aan te tekenen tegen het project. “In juni start het openbaar onderzoek. We hebben dan 15 dagen de tijd om bezwaar aan te tekenen. Met de Josaphatfriche en de boerderij van Meylemeersch, zijn er wel meer bedreigde natuurgebieden. Enerzijds zeggen politici de natuurgebieden te willen behouden, maar anderzijds vernielen ze in de praktijk wat er is.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni