CDH stuurt dan toch vertegenwoordiger naar evenement luchtkwaliteit

© PhotoNews
| Céline Fremault (CDH)
Updated: 19-11-2018 - 16:05

Politici van 10 partijen schuiven deze maandagavond aan in de Beursschouwburg. Ze leggen er uit hoe ze de luchtkwaliteit in het gewest willen verbeteren. Burgerexperts leggen ze het vuur aan de schenen. Opmerkelijk: de partij van minister van Leefmilieu Céline Fremault stuurde eerst haar kat. Pas na berichtgeving over de afwezigheid bleek maandagnamiddag dat de partij toch iemand zou sturen.

Luchtkwaliteit staat nu al een tijdje hoog op de politieke agenda. Met de gewestverkiezingen in aantocht doen de belangrijkste partijen in het gewest deze maandag uit de doeken hoe ze de lucht schoner willen krijgen.

Een panel van burgerexperten – activisten vraagt hen daarbij om verduidelijking. Aan Nederlandstalige zijde is dat bijvoorbeeld Bas De Geus (VUB) en vertegenwoordigers van Filter Café Filtré en Clean Air Bruxsel.

Cerexhe BRUZZ ACTUA 1634

Het evenement is een initiatief van Cosmopolis (VUB) en stadsbeweging Bral en is het sluitstuk van een drieluik waar politici en burgerexperts aan deelnamen. BX1 en BRUZZ modereren.

Net zoals bij de vorige twee sessies stuurt CDH als enige partij geen vertegenwoordiger. Nochtans levert CDH met Céline Fremault de minister voor Leefmilieu (en dus luchtkwaliteit) in de Brusselse regering. “We stelden de vraag in totaal vijf keer, maar kregen geen gehoor”, klinkt het bij de organisatie.

Fractievoorzitter Benoît Cerexhe zegt dat de afwezigheid een praktische reden heeft. "We hadden bij twee parlementsleden gepolst, maar niemand kon. "Ik kijk nu nog eens of toch niemand beschikbaar is."

In de late namiddag bleek dat nu toch een parlementair medewerker van CDH zou komen. Of de organisatoren die zo laat nog in het panel kunnen opnemen is nog onduidelijk. Er was immers ook een inhoudelijk voortraject van enkele weken.

Het evenement start om 18 uur in de Beursschouwburg. Meer info vind je hier.

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?