Autoverkeer op de wetstraat met een verminderde rijstrook (eind augustus 2019)

| File in de Wetstraat.

Concentratie fijn stof weer gezakt tot onder de informatiedrempel

EC
© BRUZZ
29/11/2020
Updated: 29/11/2020 17.32u

De concentratie fijn stof in de Brusselse lucht is zondag weer gezakt tot onder de informatiedrempel van 35 microgram per kubieke meter. Dat laat de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) weten in een persbericht.

Sinds vrijdagavond hingen er in het hele land te veel kleine fijnstofdeeltjes in de lucht, de zogenoemde PM2.5-deeltjes. De concentratie was tot boven de informatiedrempel van 35 microgram per kubieke meter gestegen, waardoor Ircel een waarschuwing uitstuurde.

Die concentratie is in Brussel intussen gezakt tot 30 microgram. Voor de iets grotere deeltjes (PM10) is de concentratie gezakt tot 33 microgram per kubieke meter, terwijl de informatiedrempel daar op 50 microgram ligt.

Fijn stof inademen is schadelijk voor de gezondheid. Wanneer de informatiedrempel overschreden wordt, krijgen mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling (zoals jonge kinderen, ouderen en mensen met hart- en vaatziekten) de raad om geen ongewone lichamelijke inspanningen te doen.

Vlaanderen

In Vlaanderen blijft de informatiefase vooralsnog van kracht, maar de komende uren zou de luchtkwaliteit daar ook stilaan moeten verbeteren. Maandag zou de luchtkwaliteit in het hele land "vrij goed" moeten zijn.

Naar aanleiding van de hoge fijnstofconcentraties, had de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) vrijdag opgeroepen om geen hout te stoken in haarden of kachels. Houtverbranding creëert extra fijnstof. De Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu verwacht de komende dagen geen overschrijding meer van de informatiedrempel. De weersomstandigheden zijn gunstiger, klinkt het.

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , Luchtkwaliteit , Fijn stof , ircel , luchtvervuiling , luchtkwaliteit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni