Elsene, Stassartstraat, vuilzakken stapelen zich op als gevolg van wegenwerken eind augustus 2019

Controle op roze vuilzakken voor handelaars: 287 boetes tussen 2018 en 2022

CD
© BRUZZ
16/06/2023

Tussen 2018 en 2022 werden 287 boetes opgelegd aan bedrijven, overheidsinstanties en verenigingen omdat ze het afvalbeleid niet naleven. Zij moeten een contract voor afvalophaling af te sluiten en moeten roze vuilniszakken gebruiken in plaats van witte. Dat zegt minister van Openbare Netheid Alain Maron (Ecolo) woensdag in de commissie Leefmilieu.

Volgens Brussels parlementslid Jonathan De Patoul (Défi) hebben meerdere gemeenten gemeld dat veel winkels en restaurants, die exclusief de fuchsia zakken voor professionals zouden moeten gebruiken, hun afval in witte zakken voor particulieren dumpen. Ook volgens Anderlechts schepen van Netheid Allan Neuzy (Ecolo) is dat een probleem.

Leefmilieu Brussel controleert handelaars of ze een verplicht contract voor afvalophaling hebben afgesloten en stuurt afvalbeheerders naar individuele bedrijven om hen te informeren. In 2022 werden er ongeveer 5.000 bezoeken afgelegd en er zijn evenveel bezoeken gepland voor 2023.

"Na die bezoeken gaan de inspecteurs ter plaatse om te controleren", zegt bevoegd minister Alain Maron. "Bij vaststelling van een overtreding met betrekking tot afvalscheiding wordt er een proces-verbaal opgemaakt en naar de procureur des Konings gestuurd. Als de procureur des Konings besluit om de overtreder niet te vervolgen, kan er een administratieve boete worden opgelegd." De boetebedragen variëren van 50 tot 62.500 euro.

Tussen 2028 en 2022 werden er 287 boetes opgelegd voor het niet naleven van selectieve inzameling of het ontbreken van bewijs van afvalbeheer. "We hebben geen specifieke cijfers over het frauduleuze gebruik van witte zakken door bedrijven", zegt Maron. "Dat gebeurt nog te vaak en het is de verantwoordelijkheid van Brussel Leefmilieu en de gemeenten om ervoor te zorgen dat alle betrokken actoren een contract hebben."

Controles bij gezinnen

Ook de vuilniszakken van Brusselse gezinnen worden gecontroleerd. Dagelijks brengt Net Brussel 300 witte zakken naar het sorteercentrum om te doorzoeken. Als er niet correct werd gesorteerd of als de zakken verboden afval bevatten en er een bewijs van de eigenaar is, wordt er een pv opgemaakt. In 2022 werden 1.547 pv's opgemaakt voor het niet naleven van de sortering en/of het niet respecteren van de ophaaltijden.

Uit de resultaten van de afvalbakanalyses blijkt nog dat de mate van sorteren het hoogst is bij papier- en kartonafval (92 procent). Daarna volgen de witte zak (85 procent) en de PMD-zak (78 procent).

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni