Herbruikbare drinkbekers op de Corefestival in het Ossegempark, editie 2023

| Herbruikbare drinkbekers op het Core-festival in het Ossegempark, editie 2023.

Couleur Café zet stap naar herbruikbare bekers: 'Kost ons 70 vrijwilligers en 50.000 euro'

JB
© BRUZZ
07/06/2023

CORE maakte er deels gebruik van, bezoekers van Couleur Café drinken er straks voor het eerst uit en ook op evenementen van de stad Brussel kan je er binnenkort niet meer naast kijken: herbruikbare bekers maken en masse hun intrede in de hoofdstad. Al heeft het systeem nog met kinderziekten te kampen.

240.000 stuks. Zoveel herbruikbare bekers heeft de stad Brussel sinds kort in haar bezit. De aankoop is een logische volgende stap in het antiplasticbeleid van de stad: in 2019 al bande Brussel officieel wegwerpplastic op alle evenementen op haar grondgebied. Daarbovenop verbood Europa wegwerpplastic twee jaar geleden en dus moeten bijvoorbeeld festivals – tenzij ze een uitzondering kunnen bemachtigen – volledig overschakelen op herbruikbare bekers.

Evenementen die de voorbije jaren op het grondgebied van de stad Brussel werkten met plastic wegwerpbekers konden nog rekenen op een overgangsfase. Die komt nu – ongeveer – ten einde.

"Het kostenplaatje voor de herbruikbare bekers ligt op zo’n 50.000 euro"

Dennis Corbesier, woordvoerder Couleur Café

Zeven ton plastic

Evenementen die door de stad Brussel op touw gezet worden, zullen in ieder geval voortaan zonder uitzondering naar de aangekochte ecologische bekers grijpen, valt te horen op het kabinet van schepen van Klimaat Benoit Hellings (Ecolo-Groen).

“Het gaat dan bijvoorbeeld over Winterpret of concerten in het Koning Boudewijnstadion”, duidt woordvoerder François Descamps. “Voor externe evenementen in de toekomst hebben we nog geen aanvraag gekregen.” De bekers zijn dan ook nog maar enkele weken beschikbaar.

Tijdens de 20 km door Brussel eind mei konden lopers voor het eerst gebruikmaken van de bekers die de stad zelf aanbiedt. Geheel probleemloos verliep dat nog niet: de bekers moesten in wegwerpzones belanden, maar kwamen vooral op straat terecht. Ook werden er, opvallend genoeg, plastic flesjes uitgedeeld aan de meet. Voor alle duidelijkheid: niet de stad, maar wzv S.I. Brussels Promotion (SIBP) staat in voor de organisatie van de loopwedstrijd.

“Er was nog te veel onduidelijkheid over het systeem, en dat werd duidelijk in de eerste bevoorradingszone”, reageert Descamps. “Daarna ging het vlotter. In totaal is er zeven ton minder plastic geteld in vergelijking met de vorige edities.”

Overgangsfase

Het verbod op wegwerpplastic op evenementen gold in principe al sinds 2019. Descamps: “Maar toen kwam covid en het voorbije jaar hebben we iedereen de tijd gegeven om zich voor te bereiden. Nu is het tijd om de stap te zetten.”

Al staat het boetesysteem blijkbaar nog niet op punt. “Dat moet de komende maanden scherpgesteld worden”, aldus Descamps.

Een van de evenementen die dit jaar de overstap maakt, is Couleur Café. Dat zal eind deze maand voor het eerst overschakelen op herbruikbare bekers. Daarvoor gaat het festival in zee met de coöperatieve Rekwup.

20230528 20 KM DOOR BRUSSEL 5S6A3091

| Tijdens de 20 km door Brussel eind mei konden lopers voor het eerst gebruikmaken van de bekers die de stad Brussel zelf aanbiedt.

50.000 euro

“Festivalbezoekers krijgen bij aankomst een ecotoken die hen recht geeft op een eerste beker”, zegt woordvoerder Dennis Corbesier. “Je moet dus niet betalen voor de beker zelf, behalve als je ze kwijtspeelt: dan vragen we een halve drankbon.”

Couleur Café wijst voor de switch naar de verplichtingen van hogerhand en, uiteraard, de ermee gepaarde milieuoverwegingen. Al blijkt de overgang naar herbruikbare bekers niet gemakkelijk, zegt de organisatie.

“We zetten een team van een zeventigtal vrijwilligers in die zich uitsluitend gaan bezighouden met de afwas en het transport naar de bar van de bekers”, zegt Corbesier. Het kostenplaatje van de herbruikbare bekers ligt bovendien op zo’n 50.000 euro. “Een stevige hap dus, want plastic bekers kostten ons niets.”

‘Huzarenstukje’

Wie een maand eerder in het Ossegempark op de tweede editie van CORE een drankje bestelde, kreeg dat nog niet steevast in een herbruikbare beker aangereikt. Frisdrank ging over de toonbank in blikjes, voor alcohol en water waren wel herbruikbare bekers van tel.

Opvallend: CORE vroeg geen waarborg aan bezoekers. “We wilden de bezoekerservaring zo positief en vlot mogelijk maken”, aldus Van Overmeire. Veel afval op de festivalweide leverde dat naar eigen zeggen niet op.

“We hebben gerekend op de verantwoordelijkheidszin van het publiek. De bezoekers zijn zich echt wel bewust van de omgeving waarin het festival plaatsvond.”

Ook CORE moest een wasstraat inrichten voor de afwas van de bekers. “Het was een huzarenstukje, maar we hadden ons erop voorbereid. Al bij al kijken we tevreden terug. Of er volgend jaar uitsluitend met herbruikbare bekers gewerkt zal worden, kunnen we nog niet zeggen.”

Couleur Café 2023

Op 23, 24 en 25 juni neemt Couleur Café opnieuw zijn intrek in het Ossegempark aan het Atomium. Ook BRUZZ is er bij met interviews, nieuws, sfeerverslagen, foto's en nog veel meer.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni