| De huismuis - mus musculus - leeft in de zomer ook buiten.

Beestig Brussel

De huismuis komt bij u logeren

Kris Hendrickx
© BRUZZ
09/12/2022

Dan zit je eindelijk onder een dekentje op de sofa en trippelt er toch wel een muis voorbij. De huismuis vindt deze dagen vlot de weg naar binnen.

Er zijn van die weken dat de beestjes gewoon spontaan komen solliciteren voor deze rubriek. Deze week paradeerde er plots een muis over de vloer onder onze werkplek. Het dier hield even halt – ‘m’as-tu vu?' – om dan met een langzame haast onder de verwarming te verdwijnen.

De verschijning blijkt deze dagen geen alleenstaand geval. Nogal wat mensen signaleren muizen in huis, vooral vanaf de avond. Toeval is dat niet. De dieren – we hebben het meer bepaald over de huismuis of mus musculus – kiezen in deze periode van het jaar voor warmere plekken waar ze bovendien toegang hebben tot voedsel. En dan is zo’n mensenhuis of -redactie een prima plek.

"Mijn tante smeerde ooit wat nagellak op een muis die ze best wel ver weg bracht. Even later zag ze die gewoon weer in huis”

Mathias Engelbeen, Leefmilieu Brussel

Steden zijn voor de huismuis doorgaans een erg gunstige omgeving. “De buitentemperaturen liggen er wat hoger en het wemelt er nu eenmaal van de huizen met voedselvoorraden”, zegt bioloog Mathias Engelbeen van Leefmilieu Brussel.

Oude huizen zoals er in Brussel veel zijn, bieden daarbij vaak extra voordelen: onder een plankenvloer of op een vals plafond bevindt zich doorgaans een zee van ruimte, waar mensen ook niet snel aan kunnen. Diezelfde oude huizen hebben wel vaker kleine kieren of doorgangen, die een muis desnoods wel wat breder knaagt.

De nagellaktest

Goed nieuws zijn muizen in huis niet, ze kunnen immers ziektes verspreiden, vooral via de uitwerpselen. Voedsel goed afsluiten en een kat aanschaffen is dan aangeraden.

De muizen vangen en ze ergens in de natuur opnieuw uitzetten kan ook. Al geeft bioloog Engelbeen meteen een waarschuwing mee: “Je moet ze toch zeker 500 tot 1.000 meter wegbrengen, want ze kunnen zich goed oriënteren. Mijn tante deed ooit de test door wat nagellak te smeren op een muis die ze best wel ver bracht. Even later zag ze die gewoon weer in huis.”

Beestig Brussel

Elke week schrijft BRUZZ over een dier in de stad. Wat typeert het en waarom laat het nu van zich horen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni