| Een overvliegende, zwarte ooievaar in Anderlecht.

Beestig Brussel

De zwarte ooievaar komt even uitblazen in Brussel

Anke Dirix
© BRUZZ
01/09/2023

In Neerpede in Anderlecht kon een wandelaar een zeldzame zwarte ooievaar spotten, die tijdens zijn terugtocht naar het zuiden even kwam uitblazen.

De zwarte ooievaar is een indrukwekkende vogel: zijn rode snavel en poten steken fel af tegen zijn zwarte verenkleed, dat in de zon een paars-groene gloed krijgt. In tegenstelling tot zijn witte tegenhanger, is de zwarte ooievaar een erg schuwe vogel. Ze broeden niet in kolonies of op daken, maar helemaal alleen, ergens diep in het bos. Tijdens de broedperiode krijg je deze soort amper te zien, maar de trekperiode is het ideale moment om er een te spotten.

“De terugtocht van de zwarte ooievaar is ingezet, maar het wordt hen niet makkelijk gemaakt”, zegt Gerald Driessens van Natuurpunt. “Er staat een strakke zuidwestenwind, waardoor trekvogels flink wat tegenwind moeten trotseren. Daarom nemen ze af en toe pauze en wachten ze tot de wind draait om verder te reizen.”

"Het water geeft de zwarte ooievaar naast een lekker hapje ook een veiligheidsgevoel, omdat ze in een plas beschermd zijn tegen vossen of andere predatoren."

Gerald Driessens, Natuurpunt

Liefst van al pauzeert de zwarte ooievaar in kleine plasjes waar amfibieën te vinden zijn. Kikkers, salamanders, maar ook kleine visjes staan op het menu. “Vooral in het najaar zijn plaatsen als Neerpede een typische plek om de zwarte ooievaar te spotten. Het water geeft hen naast een lekker hapje ook een veiligheidsgevoel, omdat ze in een plas beschermd zijn tegen vossen of andere predatoren. Al vind je hen soms ook op weilanden, waar ze op muizen, sprinkhanen of insecten jagen."

Waar de ooievaar in Anderlecht precies zijn vleugels heeft uitgeslagen, is moeilijk te zeggen. “Waarschijnlijk komt hij uit Duitsland of Polen, al kan het evengoed dat hij in de Ardennen is vertrokken en nadien op de dool is geraakt.” Wel staat vast dat hij niet lang in Brussel zal blijven. “Weldra vertrekken ze in kleine groepjes richting Spanje of Afrika, om er de winter te overbruggen.”

Een zwarte ooievaar in Neerpede, Anderlecht.

| Een zwarte ooievaar in Neerpede, Anderlecht.

Beestig Brussel

Elke week schrijft BRUZZ over een dier in de stad. Wat typeert het en waarom laat het nu van zich horen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni