CurieuzenAir De Josaphatsite in Schaarbeek

| De Josaphatsite in Schaarbeek

Regeringscrisis over Josaphat: Ecolo en Groen dringen aan op oplossing

© Belga - BRUZZ
02/03/2023

Ecolo en Groen willen een plan voor de Josaphatsite die woningbouw en natuurbescherming combineert. Dat meldt de partij donderdag in een persbericht. Ze vragen de PS ook om het gunningsproces in de raad van bestuur van het Woningsfonds stop te zetten en het beroep tegen de beslissing van de BGHM in hetzelfde dossier te respecteren. Volgens het kabinet van minister-president Rudi Vervoort dan weer blokkeert Ecolo het Richtplan van Aanleg (RPA) Josaphat 'zonder reden'.

Al maandenlang staan de PS en Ecolo - Groen tegenover elkaar in het dossier van de Josaphatsite, waar de Brusselse regering eigenaar van is. De Franstalige socialisten willen er sociale woningen optrekken, maar Ecolo en Groen hoopten het terrein al die tijd als natuurgebied te kunnen behouden.

Ecolo en Groen zeggen nu "een nieuw evenwicht" te willen "tussen de verschillende functies van de stad": huisvesting, productieve activiteiten, toegang tot groene, open ruimtes, en hoe ze samengaan.

"Sinds midden februari vragen de Groenen aan de minister-president om de dialoog en het vertrouwen tussen de regeringspartners te herstellen, en om de geforceerde methodiek van toewijzing van het contract via de administratieve raden stop te zetten. Wij zijn ervan overtuigd dat er op regionale schaal betere oplossingen bestaan om te voorzien in toegankelijke huisvesting en tegelijk de groene ruimte en de natuur te ontwikkelen", luidt het.

De partijen betreuren dat er nog geen initiatief vanuit de PS kwam om de situatie te herstellen.

Gunningsproces

Donderdagmiddag vergadert de raad van bestuur van het Woningfonds over de gunning van het project op Josaphat. Tijdens de laatste vergadering van de Raad van Bestuur werd haar beslissing uitgesteld. "Wij verwachten van de PS dat het gunningsproces wordt stopgezet, en het beroep tegen de beslissing van de BGHM in hetzelfde dossier respecteert", luidt het.

Ecolo en Groen wijzen erop dat de werkzaamheden van de regering intussen verder gaat: punten die geen bespreking tussen de minister behoeven, worden bekrachtigd.

"Wij vragen dat de partij van de minister-president, de PS, snel werk maakt van het herstel van vertrouwen binnen de regering. De groenen zijn en blijven loyale en constructieve partners om tot een evenwichtige oplossing te komen", besluiten Ecolo en Groen.

"We betreuren deze manier van werken en nodigen de regeringsleden uit om aan tafel te discussiëren om tot een oplossing te komen" 

Kabinet Vervoort

Volgens het kabinet van minister-president Rudi Vervoort blokkeert Ecolo het Richtplan van Aanleg (RPA) Josaphat zonder reden. Het regeerakkoord voorziet immers de optimalisering van sites waar de overheid controle over heeft, waarbij de Josaphat-site geciteerd wordt. De groenen hebben in 2021 het herziene RPA in eerste lezing goedgekeurd en blokkeren het punt zonder eigen voorstellen aan te reiken sinds juni 2022, terwijl ze weten dat de biedingen tot 9 maart geldig zijn.

De raden van bestuur van de bevoegde administraties werden daardoor volgens het kabinet-Vervoort gedwongen om voort te werken. De stemming over de biedingen is daarbij slechts een 'normale administratieve stap'. Dat mag geen politieke crisis veroorzaken maar is het gevolg van de blokkering van het dossier door de groenen, in strijd met het regeerakkoord, aldus nog het kabinet van de minister-president, dat erop wijst dat de PS daarover een politieke crisis had kunnen creëren, maar dit niet gedaan heeft uit verantwoordelijkheidszin.

"Voor ons is er geen crisis en moet de overheid normaal functioneren. Dat gebeurt ook: de dossiers die in interkabinettenwerkgroepen behandeld werden, werden goedgekeurd", aldus nog het kabinet. "We betreuren deze manier van werken en nodigen de regeringsleden uit om aan tafel te discussiëren om tot een oplossing te komen."

Protesteerders pleiten voor natuurbehoud in debat Friche Josaphat.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni