| Slechtvalkje uit het ei

Eerste slechtvalkjong uit het ei op ULB-campus

KVDP
© BRUZZ
24/05/2022

Op de ULB-campus is het eerste slechtvalkje uit het ei gebroken. Eerder dit jaar zijn ook in het nest aan de Sint-Jobkerk van Ukkel slechtvalkjes uitgekomen.

Op de ULB-campus nestelt al sinds 2019 een koppel slechtvalken, weet Didier Vangeluwe, ornitholoog en bezieler van de blog Valken voor iedereen. Hetzelfde koppel koos dit jaar een andere plek uit voor het nest, op enkele honderden meters van de ULB-campus. “Toch kwamen ze op hun stappen terug en maakten ze begin april een nest op de ULB-campus,” zegt Vangeluwe. “Het zou kunnen dat hun eerste broedsel verloren ging. Ze deden een tweede poging en het wijfje legde vijf eieren.”

Volgens Vangeluwe was de toekomst van dat nest onzeker, omdat het zo laat is opgestart. “Wat een vreugde dus, dat we vanochtend een eerste jong uit het ei zagen breken,” aldus de ornitholoog.

In Ukkel zijn er vier slechtvalkjes uitgekomen, drie mannetjes en een wijfje. Zij zijn bijna klaar om uit te vliegen. “De jonge valken zijn hun vleugelspieren aan het oefenen, de laatste fase voor ze de grote sprong in het diepe wagen,” zegt Vangeluwe nog. Het is daarom nu het moment om met een verrekijker naar Ukkel te trekken.

Valken voor iedereen organiseert ook zelf observatiesessies. De volgende is gepland op 8 juni tussen 13.30 en 17.30 uur aan het gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe. In totaal broeden er dit jaar minstens twaalf slechtvalkenkoppels in heel Brussel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni